Venecuela uvela vanredno stanje zbog ekonomske krize

Vrhovni sud u Venecueli potvrdio je ukaz predsednika Nikolasa Madura kojim je u zemlji proglašeno vanredno stanje zbog teške ekonomske situacije.

Nikolas Maduro

Ukaz je „stupio na snagu danom objave i njegova legitimnost, valjanost, važenje i pravni učinak neopozivi su, u skladu sa zakonom“, ocenio je sud u mišljenju objavljenom u četvrtak uveče.

Ukaz predviđa da se vladi omogući korišćenje usluga privatnih firmi (prevoz, distribucija) kako bi se „zagarantovao pristup hrani, lekovima i drugim najvažnijim potrepštinama, kao i kontrola valutnog kursa“.

Odluka, kojom se uvodi 60-dnevno vanredno stanje, objavljena je 15. januara. Ali parlament, u kojem većinu ima opozicija, odluku nije potvrdio.

Opozicija strahuje da bi to moglo dodatno ugroziti privatno vlasništvo i preduzetništvo, uništiti kupovnu moć i naštetiti zapošljavanju.

Nastavak je to svojevrsne krize vlasti koja traje od decembarskih izbora kada je stranka socijalističkog predsednika Madura poražena, a većinu je osvojila opoziciona koalicija Demokratskog jedinstva.

Koalicija Demokratskog jedinstva tada je osvojila 99 od 167 mesta u parlamentu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com