Vrhovni sud: Kad je CHF klauzula ništava, kredit se konvertuje u evro + kamata

Vrhovni kasacioni sud je danas na svom sajtu objavio pravno shvatanje „Punovažnost valutne klauzule kod ugovora o kreditu u švajcarskim francima i konverziju” usvojeno na sednici Gradjanskog odeljenja održanoj 2. aprila 2019. godine.

To shvatanje prenosimo u celini:

„1. Valutna klauzula se može pravno valjano ugovoriti i cilju očuvanja jednakosti uzajamnih davanja i tržišne vrednosti dinarskog iznosa plasiranih i vraćenih kreditnih sredstava, koja se utvrdjuje indeksiranjem kursa evra.

2. Ništava je odredba ugovora o kreditu o indeksiranju dinarskog duga primenom kursa CHF koja nije utemeljena u pouzdanom pisanom dokazu da je banka plasirana dinarska sredstva pribavila posredstvom sopstvenog zaduženja u toj valuti i da je pre zaključenja ugovora korisniku kredita dostavila potpunu pisanu informaciju o svim poslovnim rizicima i ekonomsko-finansijskim posledicama koje će nastati primenom takve klauzule.

3. Ugovor o kreditu proizvodi pravno dejstvo i nakon utvrdjenja ništavnosti klauzule o indeksaciji duga primenom kursa CHF.

U tom slučaju, ugovor će se izvršiti konverzijom uz očuvanje jednakosti uzajamnih davanja – tržišne vrednosti datog kredita utvrdjene na osnovu kursa evra na dan zaključenja ugovora i isplatu kamate u visini odredjenoj ugovorima o kreditu iste vrste i trajanja zaključenim sa valutnom klauzulom u evrima izmedju istog davaoca kredita i drugih korisnika kredita čije se dugovanje utvrdjuje primenom kursa evra.

4. U parničnom postupku u kome se odlučuje o pravnoj valjanosti ugovora o kreditu, odnosno ugovorne klauzule o indeksaciji duga u CHF, sud će na predlog tužioca odrediti privremenu meru kojom se davaocu kredita zabranjuje realizacija sredstava obezbedjenja i izvršenje ugovorne obaveze korisnika kredita, ukoliko već nije pokrenuto izvršenje radi realizacije sredstava obezbedjenja.

5. U slučaju kada je postupak izvršenja radi realizacije sredstava obezbedjenja duga iz kredita već pokrenut, sud odnosno javni izvršitelj će na zahtev izvršnog dužnika odložiti izvršenje bez polaganja jemstva“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com