Zaposlila dečka, grad vodila preko WhatsAppa, ukrala milione i nestala

Lidijane Leite, gradonačelnica jednog brazilskog grada, u begu je nakon optužbe da je nezakonito izvlačila sredstva iz budžeta za školstvo i vodila grad preko aplikacije WhatsApp, prenosi Index.hr.

leite

Ova 25-godišnjakinja živela je luksuzno u glavnom gradu države Maranjao, a njen jedini kontakt sa gradom u kojem je bila gradonačelnica, Bum Žardimom, bile su poruke koje je putem WhatsApp-a slala svom kabinetu, tvrde tužioci.

Njen dečko bio joj je glavni savetnik, a za njima oboma raspisana je poternica, javlja BBC. Njen advokat tvrdi da nije bila svesna da pogrešno postupa. Bila je u ranim 20-ima kada je njenom dečku Betu Roči zabranjena kandidatura za gradonačelnika jer je bio optužen za korupciju.

Leite se kandidovala i pobedila, a njega je postavila na mesto glavnog savetnika. Zatim je otišla da živi u glavni grad države, Sao Luiš, udaljen 275 kilometara.

„Bila je mlada i neiskusna kada je preuzela dužnost. Nije imala poverenja u druge, pa je mnoge poslove poverila Roči“, tvrdi njen advokat Karlos Baroš.

Brazilski mediji pišu da su raskinuli vezu ranije ove godine, a Roča je potom podneo ostavku. Leite je pobegla nakon što je počela istraga o zloupotrebi državnih sredstava za obrazovanje. Otkriveno je da je iz škola Bum Žardima nestalo oko četiri miliona dolara, zbog čega je gradski obrazovni sistem završio na kolenima, a učitelji bez plata.

Poternica je raspisana u četvrtak, a novi gradonačelnik je postao njen bivši zamenik. On je obećao da će sprovesti istragu, dok je državni sudija rekao da će raspisati međunarodnu poternicu ako se Leite sama ne preda do utorka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com