Zlato obara sve rekorde, do septembra 2.000 dolara za uncu?

U ponedeljak je cena fine unce zlata sa 1.945,91 dolar oborila i poslednji preostali rekord -1.921 dolar od septembra 2019. godine – i suvereno se kreće ka neverovatnih 2.000 dolara za finu uncu, koje će, prema ekspertima švajcarske UBS, dosegnuti do kraja septembra.

Na rast cene zlata uticali su presudno nesigurni ekonomski izgledi izazvani pandemijom koronavirusa, koja ne jenjava, sa tim u vezi zaduživanja država i ogromni konjukturni paketi za pomoć privredi i stanovništvu, koji prete inflacijom.

Ove su okolnosti učinile da prvi put od 2009. godine više zlata kupuju investitori u ETF certifikate u Njujorku nego klijenti u maloprodaji u Kini i Indiji.

Konsultantska kuća Metals Focus Ltd procenjuje da će potrošnja juvelirskog zlata u Kini ove godine pasti za 26%, a u Indiji za 36%. Uvoz zlata u Indiju, koja uvozi gotovo sve zlato koje troši, pao je u aprilu i maju za 99% u odnosu na prošlu godinu.

Ali je zato udvostručena količina zlata koju su ove godine kupili Exchange Trading Funds (ETF) sa prošlogodišnjih 360 na 720 tona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com