Dogodine slobodna prodaja 40 miliona ha, medju najplodnijim u svetu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski najavio je da će Ukrajina 2020. godine udovoljiti dugogodišnjem zahtevu Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) i ukinuti moratorijum na prodaju poljoprivrednog zemljišta.

To je ogromna vest kad se znaju razmere i kvalitet zemljišta koje ta zemlja poseduje.

„Ove godine ćemo mi sigurno sprovesti zemljišnu reformu, što će nam već iduće godine dozvoliti da stvorimo tržište od 40 miliona hektara zemlje koja je, po svom kvalitetu, jedna od najboljih na svetu”, rekao je Zelenski učestvujući na ukrajinsko-turskom forumu u Istambulu, a prenose ruski mediji.

Prema podacima Svetske banke, 70% teritorije Ukrajine čini poljoprivredno zemljište, i to veoma plodno. Trećina svetske crnice nalazi se, prema Svetskoj banci, u Ukrajini.

Poljoprivredno zemljišta je u Ukrajini najvećim delom u privatnom vlasništvu, ali je njegov promet zabranjen od 2001. godine. Vlasnici poljoprivrednog zemljišta ga mogu davati u najam, prenositi na naslednike ili sami obradjivati, ali ne i prodavati.

MMF i Svetska banka uveravaju da će skidanje moratorijuma na prodaju zemljišta biti snažan podsticaj privrednom rastu Ukrajine, ali medju ukrajinskim ekonomistima postoji i zebnja da u taj posao ne postane meta zloupitreba razne vrste.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com