Gde će se zaustaviti cena jestivog ulja?

Aprilski rast cena jestivog ulja statistika još nije uračunala, ali u prvom kvartalu 2021. godine u odnosu na prvi kvartal 2020. godine jestivo ulje je poskupelo za 11,3 odsto.

U istom periodu opšti rast potrošačkih cena u Srbiji je iznosio 1,4 odsto a cena hrane 0,1 odsto, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

U medjuvremenu je suncokretovo ulje, prema cenama u supermarketima Maxi, doguralo: Dijamant do 178.99 dinara za litar, Vital 185.99 dinara za litar, dok je Premia 169.99 dinara za litar.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošlog proleća je zasejano za 2,6 odsto suncokreta više nego godinu dana ranije, tako da suncokret ne bi trebalo da bude uzrok enormnog rasta cene jestivog ulja.

Rast cene ulja nije specifikum samo tržišta u Srbiji. U Crnoj Gori je u martu 2021. godine cena jestivog suncokretovog ulja bila za 30 odsto viša nego u decembru 2020. godine.

U izjavama za RTCG ne samo zadržavanje postojećih nego i dalji rast cena ulja najavili su i trgovci i predstavnici Privredne komore Crne Gore.

„Na zadržavanje postojećih ali i rast cena može uticati i to što su pojedine države najavile ograničavanje izvoza suncokreta i žitarica, a i duže trajanje niskih temperatura nego što je uobičajeno može uticati na uobičajenu prolećnu setvu”, rekla je za RTCG potpredsednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Dakić.

Trgovci tvrde da je povećanje cena rezultat rasta nabavne cene i za naredni period najavljuju dalje povećanje cena ulja i proizvoda koji sadrže ulje.

Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore, medjutim, ocenjuje za RTCG, da se radi o prolaznom trendu i očekuje da uskoro dodje do nivelisanja cena.

To Ministarstvo podseća da raspolaže instrumentom interventnog uvoza za slučaj poremećaja na tržištu, ali na osnovu ankete u lokalnim samoupravama obavljene u januaru i početkom februara zaključuje da trenutno u Crnoj Gori poremećaja u snabdevanju tržišta uljem i brašnom nema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com