Iz Odese krenuo ukrajinski kukuruz : Tržišta uzdržana

Brod Razoni pod zastavom Sijera Leone sa 26 000 tona ukrajinskog kukuruza  isplovio  je u ponedeljak iz Odese kao prvi brod čije putovanje je omogućeno 22.jula u Istanbulu postignutim sporazumom o izvozu prehrambenih proizvoda i djubriva preko ukrajinskih crnomorskih luka, izvestio je CNN Turk.

Očekuje se da brod u Istanbul stigne u utorak, a krajnje mu je odredište Liban, koji iz Ukrajine uvozi 80 odsto žita.

Liban je i posrednik u trgovini žitom za Libiju, Siriju i Somaliju.

Još 16 brodova sa 580 000 tona tereta čeka da napusti luku Odesa.

Tržište kukuruza je, po oceni specijalizovanog portala agrarheute uzdržano reagovalo na početak izvoza ukrajinskog kukuruza preko tri crnomorske luke.

Tona kukuruza trgovana je u ponedeljak ujutro na pariskoj berzi Matif po ceni od 323 evra prema 328,25 evra koliko joj je cena bila u petak.

„Ruska Federacija preduzima kompleks neophodnih mera kako bi  osigurala bezbednost gradjanskih brodova i kako ne bi dozvolila provokacije na njihovoj maršruti“, rekao je šef Nacionalnog centra uprave za odbranu Rusije general pukovnik Mihail Mizincev.

„30.jula 2022.godine u Istanbulu Zajednički koordinacioni centar za osiguranje bezbednosti brodova, njihove kontrole, rešavanja pitanja razminiravanja i sprečavanja opasnih incidenata (Ruska Federacija, Republika Turska, Ukrajina i Ujedinjene nacije) razradjen je i udaglašena maršruta humanitarnog koridora za bezbedno kretanje brodova, koji prevoze žitarice iz luka Ukrajine (Južni, Odesa, Černomorsk), rekao je Mizincev za TASS.

Medjutim, mnogi komentatori veruju da će iz ukrajinskih luka izaći brodovi koji se tamo nalaze blokirani, ali sumnjaju da će se  mnogo njih vratiti po novi teret i  još koji put rizikovati prolazak koridorom o čijoj bezbednosti brinu potpisnici sporazuma iz Istanbula.

Treba voditi računa o tome da je rat, a u ratu se ratuje i informacijama, a zapadni i ukrajinski mediji i političari sumnjiče Rusiju da nije istinski zainteresovana za uspešno okončanje izvoza ukrajinskog žita.

U vezi sa tim se tvrdi da ni smrt najvećeg ukrajinskog trgovca žitom Alekseja Vadaturskog u ruskom raketnom napadu nije slučajna nego isplanirana.Vadaturski je bio vlasnik firme Nibulons.

„Po mom mišljenju, smrt Alekseja Vadaturskog nije nesreća nego dobro zamišljeno i organizovano ubistvo… Precizan pogodak raketom ne samo u kuću nego i u odredjeno krilo – spavaću sobu-ne ostavlja mesta sumnji da je pogodak bio ciljan“ rekao je za Odessa Journal Mihail Podoljak savetnik ukrajinskog predsednika.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com