Ko će stradati zbog makarona?

„Makarone su poskupele za 10,5 odsto i nastavljaju da rastu… Pa to je nedopustivo! Pri takvom rodu! Isti je slučaj sa šećerom. Da, njega je manje. Ali vi ste sami rekli da je dovoljno za unutrašnje potrebe. Pa i trošite unutra!“.

Ruski predsednik Vladimir Putin u četvrtak ima svoju tradicionalnu godišnju konferenciju za štampu.

Ribanje Vlade Rusije zbog neopravdanog rasta cena hrane – naročito makarona, šećera i brašna odličan je uvod u taj veliki susret predsednika s novinarima i narodom.

Kako je preneo TASS, ruski predsednik je posebno kritikovao ministra ekonomskog razvoja Maksima Rešetnjikova zbog njegovih „eksperimenata“ s cenama osnovnih prehrambenih proizvoda, na primer šećera.

„Šta vi gledate? To je pitanje. Nisu to šale! U uslovima rasta nezaposlenosti, pada dohodaka, osnovni prehrambeni proizvodi poskupljuju vidite za koliko, a vi meni ovde pričate bajke“, grmeo je Putin na izveštaj ministra.

„Šta predlažete da se čini sa suncokretovim uljem? Vi nećete da uvedete carine na konačni proizvod? A na koji proizvod hoćete da uvedete carine? Koliko dugo ćete sa tim eksperimentisati, to bi ja hteo da razumem“, pitao je Putin ministra Rešetnjikova.

„Gledajte, Maksim Genadjevič, vi ste rekli: mi ćemo uvesti monitoring. A rast cena šećera traje već nekoliko meseci. Mi razumemo da u ovim uslovima pada kupovna moć stanovništva, stalno o tome govorimo. Realno raspoloživi dohoci pali su za 4,3%. A cena šećera porasla je za više od 71%. Šta ćete da preduzmete? Organizovati sastanke? I polagati nade u antimonopolsku komisiju“, ljutio se Putin.

Putin je naredio sledeće: „Sve rešiti u roku od nedelju dana. Sve dogovore obaviti sutra i prekosutra i početkom sledeće nedelje da imamo sve vladine odluke u vidu dokumenata“.

Kako su Ekonomske Vesti već pisale, u oktobru 2020. godine hrana je u Rusiji bila za 4,1 odsto skuplja nego u decembru 2019. U istom vremenskom periodu, hrana je u EU poskupela za 1,4 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com