Ko krade žito, a ko naftu?

Svoj  današnji izveštaj o drugom turnusu izvoza ukrajinskog kukuruza preko luka Černomorsk, Odesa i Južni, nemački portal specijalizovan za poljoprivredu započinje tvrdnjom da je Turska zadržala jedan teretni brod pod ruskom zastavom pod sumnjom da prevozi u Ukrajini ukradeno žito.

Dalje u tekstu se Turska više ne pominje, nego se navodi da je Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine protestovalo kod vlasti Libana tvrdeći da se brodom „Laodicea“ pod sirijskom zastavom prevozi ječam i brašno ukradeni u oblastima Ukrajine, koje je osvojila ruska vojska.

Posle tog protesta, navodi se dalje, libanske vlasti su brod zadržale na 72 sata, ali istragom nije potvrdjeno da se radi o ukradenom ječmu i brašnu, pa je brodu dozvoljeno da napusti Liban i uputi se ka Siriji.

„Ja sam odobrio da brod napusti Liban i uputi se ka Siriji“, izjavio je ministar saobraćaja Libana Ali Hamie za DPA, a prenosi agrarheute.

Krajem prošlog meseca tvrdnje da američke trupe švercuju u severni Irak naftu sa teritorija Sirije, koje još drže pod okupacijom,  komentarisao je portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Vang Venbin.

On je rekao da se to što u Siriji rade američke trupe graniči sa banditizmom.

„Kao što je već rečeno, 90 odsto sirijskog stanovništva živi ispod granice siromaštva, dve trećine je oslonjeno na humanitarnu pomoć, a preko polovine nema sigurnu hranu. Američke trupe još pod okupacijom drže glavna naftna polja i oblasti gde se gaji pšenica. Pljačka sirijskih resursa od strane američke vojske zaoštrava humanitarnu krizu na terenu“, rekao je Vang.

On je dodao da je ono što američke trupe rade u Siriji jasan dokaz da SAD malo drže do ljudskih prava i vladavine zakona mada tvrde da se u ljudskim pravima i vladavini zakona drže najviših standarda.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com