Koliko je pesticida u vašem telu?

Sedam osoba u Francuskoj pristalo je da da pramen svoje kose kako bi bilo utvrdjeno koliko u njihovom telu ima pesticida i drugih hemijskih supstanci osumnjičenih da izazivaju opasan poremećaj hormonalne ravnoteže i takodje neplodnost, mentalne poremećaje,  kancer… Kako izveštavaju francuski mediji, rezultati su alarmantni.

Istraživanje uradjeno za udruženje Buduće generacije pronašlo je štetne hemikalije kod svih analiziranih osoba: najmanje 36 i najviše 68 supstanci. Količina štetnih supstanci 17,5 puta je veća kod najkontamiranije osobe (Isabel Etisje, radila na brodu) nego kod najmanje kontamirane osobe (Delfin Bato, poslanica). Gospodja Etisje se zgranula budući da, kako je rekla za francuske medije, nastoji da jede bio hranu, ne koristi nikakve kozmetičke preparate, ali se setila da je radila u brodogradilištu i dolazila u dodir sa materijama opasnim po zdravlje.

Tajming ovog istraživanja nije slučajan: kako pišu francuski mediji, u utorak 28. februara Evropska unija će još jednom pokušati da postigne dogovor o definiciji supstanci koje kvare hormonsku ravnotežu (perturbateurs endocriniens) kako bi mogla da preduzme i mere.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com