Koronavirus i Uskrs: Potrošnja jaja skočiće za pola?

Kad su uveli prvi karantin, Nemci su saznali da su zaboravili da kuvaju, a kad su se triput iznova podsetili, ne znaju da prestanu.

Pošto sad svi peku, kuvaju i uskršnja jaja farbaju kod kuće, potrošnja jaja ne samo da je porasla, nego su nabavljana daleko unapred i isključivo bela se traže, što se kaže, preko veze, jer lepše primaju boju.

Nemci su dosad za Uskrs trošili oko 500 miliona jaja, a proizvodjači iz Saksonije za ovu godinu računaju s rastom prodaja od 20 do čak 50 odsto u odnosu na vreme mimo Uskrsa, izveštava mdr.de.

Ranije su narudžbe vršene dve nedelje pred Uskrs, a ove su godine naveliko počele već sredinom marta, tvrde proizvodjači iz  Saksonije.

Svi bi hteli bela jaja, a statistički od deset jaja koja stignu u trgovinu, sedam su braon, tako da je svima teško udovoljiti.

Nemačka statistička služba je prigodno objavila podatke prema kojima su Nemci 2020. godine proizveli 12,9 milijardi kokošijih jaja (+3,4%), a uvezli još 5,9 milijardi, uglavnom iz Holandije. Tako da su potrošili oko 19 milijardi jaja ili 239 po stanovniku.

Najveći rast je u 2020. godini imala proizvodnja jaja u ekološkom uzgoju: posle rasta od 8,1 odsto, proizvedeno je 1,6 milijarda bio-jaja ili 12,4%.

Nemačka ima 42,9 miliona koka nosilja i 2020. godine one su snele prosečno 301 jaje po koki ili 155 po stanovniku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com