Pritisak na Merkelovu: Koliko kancelarka zna o glifosatu?

Socijaldemokratska partija, Zeleni i Liberalna partija Nemačke žele da znaju da li je nemački ministar poljoprivrede Kristijan Šmit u dogovoru s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel glasao za petogodišnje produženje upotrebe glifosata u Evropskoj uniji.

Ili je poslovnik o radu vlade prekršio samoinicijativno te je logično očekivati da će ga Merkelova otpustiti.

Po tom poslovniku, u slučajevima kad postoji medjuresorsko neslaganje oko neke odluke, Nemačka u evropskim telima ostaje, pri glasanju, uzdržana. Nemačka ministarka za ekologiju Barbara Hendriks (SPD) izjasnila se protiv produženja dozvole za upotrebu glifosata. Ona je Šmita optužila za izdaju poverenja (Vertrauensbruch) u sadašnjoj koalicionoj vladi.

Šmit (CDU) je već požurio da izjavi da je odluku da glasa za produženje upotrebe glifosata doneo samostalno u interesu poljoprivrede. On tvrdi da je upotreba glifosata, kao sastavnog dela herbicida, u Nemačkoj strogo kontrolisana.

Optužba za kršenje vladinog poslovnika i izdaju medjukoalicionog poverenja dolazi za Angelu Merkel u najgori čas. Na inicijativu nemačkog predsednika Frank Valter Štajnmajera, u četvrtak bi trebalo da počnu razgovori izmedju CDU/CSU i SPD o mogućoj obnovi velike koalicije. Merkelova je veliki zagovornik ovog rešenja, kojim bi na najubedljiviji način bili izbegnuti novi izbori. Cena SPD, medjutim, raste i već se analizira koje bi uslove ta partija mogla da postavi za novu koalicionu saradnju.

Organizacija mladih Socijaldemokratske partije, koja se inače zvanično naziva Socijalistička omladina, zvanično se usprotivila novoj velikoj koaliciji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com