Rusija razmišlja o uvođenju poreza na nezdravu hranu

Ruska Vlada razmatra dodavanje palminog ulja, gaziranih sokova i čipsa na listu akcizne robe, kako bi se Rusi podstakli da se zdravije hrane, izjavio je za Vedomosti neimenovani ruski zvaničnik.

gazirani sokovi

Predlog je podržan od strane ruskog Ministarstva poljoprivrede.

Lista, takođe, može uključivati bilo kakve namirnice sa prekomernim sadržajem masnoće i šećera. „Takve mere su predložene od strane Svetske zdravstvene organizacije (STO) , kao jedan od načina borbe protiv preterane konzumacije šećera i bolesti povezanih sa tim“, rekao je ruski zvaničnik.

Palmino ulje bi prvo trebalo da se nađe na ovoj listi, verovatno od 1. jula ove godine. Porez će iznositi 200 dolara po toni. Zdravstvene studije povezuju palmino ulje sa povećanim rizicima od dobijanja kardio-vaskularnih bolesti i povećanja nivoa holesterola u krvi.

Palmino ulje uglavnom koriste mlečne i konditorske kompanije. Od januara od novembra prošle godine u Rusiju je uvezeno 614.000 tona palminog ulja, što je za 31,7 odsto više u odnosu na isti period 2014.

Šezdeset odsto žena i 50 odsto muškaraca u Rusiji su gojazni, tvrdi ruski Institut za istraživanje ishrane.

Proizvođači gaziranih sokova nazvali su ovaj predlog neprihvatljivim, jer će imati negativan finansijski uticaj na njih i smanjiti broj zaposlenih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com