Rusija: Skupi kineski šampinjoni, a šta je sa srpskim?

Čak 60,1 odsto od 12.704 gradjanina Rusije koje je anketirao list Denjgi iz izdavačke kuće Komersant smatraju da će im ruske sankcije na uvoz hrane iz zapadnih zemalja doneti poskupljenja. Dokaz: šampinjoni. U Moskvi je kilogram do sankcija koštao 150 rubalja, a sada je već 200.

Rusi godišnje potroše 200.000 tona raznih vrsta pečurki od čega su, do sankcija, 90 odsto obezbedjivali uvozom, uglavnom iz Poljske.

„Naručili smo zamrznute pečurke iz Kine. Ali kineske pečurke manje su atraktivne od poljskih i po ceni i po izgledu“, kaže za list Denjgi (Novac) generalni direktor firme „Optservis“ Artem Nikolajev.

„Poljske pečurke su bile 50 rubalja za kilogram, kineske će biti po 70 rubalja i skuplje. U Poljskoj tehnologija gajenja šampinjona podrazumeva njihovu obradu limunskom kiselinom. Drugim rečima rečeno: pečurke izbeljuju. To ekološki nije štetno, a na polici izgledaju besprekorno. Šta da kažeš o kineskim pečurkama koje brzo tamne? Plus logistika: iz Poljske – nedelju dana, a iz Kine – 1,5 do 2 meseca“, kaže Nikolajev i dodaje kako su Poljaci pečurke davali na odloženo plaćanje od 30 do 120 dana.

Za krajnje potrošače cena je naravno veća.

Poljske se pečurke zato, tvrde sagovornici lista Denjgi, švercuju u Rusiju pod firmom Belorusije ili čak Makedonije, za koju oni znaju da nema ozbiljne proizvodnje šampinjona.

„Ali ima proizvodnja u Srbiji, možda odande dodju“, između ostalog su rekli sagovornici Denjgija.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com