Rusija pomaže poljoprivredu stotinama milijardi rubalja

Prvobitne procene da će ruskoj poljoprivredi biti potrebni podsticaji od oko 50 milijardi rubalja kako bi maksimalno nadomestila poljoprivredno-prehrambene proizvode iz SAD, EU, Australije, Kanade i Norveške, na čiji je uvoz stabljen embargo, pokazale su se kao malo preskromne, rekao je ruski ministar poljoprivrede Nikolaj Fjodorov.

„Ako se radi o hitnim merama, do kraja godine biće potrebno nekoliko desetina milijardi rubalja“, rekao je Fjodorov i nastavio: „A što se tiče sredonjoročnih mera – sledeće godina i godina koje za njom slede – suma će se izražavati stotinama milijardi.“

Fjodorov je najavio da će Ministarstvo poljoprivrede Rusije „bukvalno danas-sutra-prekosutra“ prezentirati Vladi Rusije svoje računice o obimu neophodnih podsticaja.

Ruski ministar poljoprivrede je demantovao da je u Rusiji, posle embarga, došlo do rasta cena, ali je priznao da su u nekim maloprodajnim objektima u Moskvi neki proizvodi poskupeli i za 5, i za 6, i za 7 odsto, te je pozvao građane prestonice da takve pojave prijave nadležnim organima.

„Rosstat“ je objavio da su od početka avgusta cene na malo porasle na 0,1 odsto, a od početka godine za 5,4 odssto. Prema tom istraživanju u nedelji od 12. do 18. avgusta naročito je porasla cena pojedinih vrsta povrća.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com