Smešna strana sveta : Jede li koronavirus kokošija jaja?

Direktor Rosseljhoznadzora Sergej Dankvert izazvao je pravu pometnju izjavom da Rusija, koja proizvodi 44,8 milijarde kokošijih jaja godišnje u stvari sasvim zavisi od njihovog uvoza jer se jaja u velikoj količini koriste za proizvodnju – vakcina.

Vest je pala na baš plodno tle, pošto su kokošija jaja samo u januaru u odnosu na decembar poskupela za 19 odsto.

U maju 2021.su bila za 27,93 odsto skuplja nego u maju 2020. Deset jaja najniže kategorije koštalo je 59, 9 rubalja ili 0,69 evra.

Logično, sumnja je odmah pala na SputnjikV, ali je Aleksandar Gincburg, direktor Instituta Gamaljej, zadužen za imidž te vakcine, odlučno demantovao svaku sumnju :“Za proizvodnju Sputnjika V [jaja]nisu potrebna. Sve se radi na sintetičkoj osnovi“.

Pošto je mleko već bilo prosuto, stiglo je zvanično pojašnjenje : jaja se koriste u proizvodnji veterinarskih vakcina, ne vakcina za ljude, pa ni humanih vakcina protiv Covid-19.

Istina je, medjutim, da se u proizvodnji nekih humanih vakcina, kao podloga, koriste i jaja.

Razjasnilo se još da je za rast cena kokošijih jaja (kao i pilećeg mesa) kriva epidemija ptičjeg gripa u nekoliko ruskih fabrika živine.

Uostalom, statistika je u drugoj nedelji juna registrovala pojeftinjenje kokošijih jaja – prosečno za 3 odsto Pošto su poskupala za skoro 30 odsto.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com