Ubi nas EU-birokratija: Šta je tačno utvrdila studija o kvalitetu istih proizvoda na istoku i zapadu

Na žalbe iz država članica da se na istoku Evropske unije prodaju isti proizvodi nižeg kvaliteta nego na zapadu, naučno-istraživačka služba Evropske komisije je analizirala etikete i prednju stranu ambalaže kao i sastav 1.380 proizvoda iz 19 država članica.

Analiza uzetih uzoraka, za koje se napominje da nisu reprezentativni, pokazala je da se 9% proizvoda prodaje uz istu etiketu i udarnu stranu ambalaže a različit sastav.

Takodje se 22% proizvoda prodaje sa sličnom udarnom stranom pakovanja a različitim sastavom proizvoda.

U upravo prezentiranom izveštaju se zaključuje da ove razlike nisu geografski rasporedjene niti različit sastav obavezno znači različit kvalitet.

Ili precizno: “Nema jedinstvenog geografskog modela pri upotrebi istog ili sličnog pakovanja za proizvode sa različitim sastavom“.

I još važnije: “Razlike u sastavu analiziranih proizvoda ne znače obavezno da ima razlike u njihovom kvalitetu“.

I još: “Danas objavljeni izveštaj daje bolju osnovu za postupanje s problematikom dvostrukih standarda u EU. Ali su potrebni dalji koraci ka reprezentativnom vrednovanju i boljem razumevanju odnosa izmedju sastava i kvaliteta“.

Uzorke 113 brendiranih i 15 sopstvenih marki proizvoda za ovu analizu su poslale sledeće države: Bugarska, Danska, Nemačka, Estonija, Francuska, Grčka, Italija, Hrvatska, Letonija, Litvanija, Malta, Holandija, Poljska, Slovačka, Slovenija, Španija, Češka, Madjarska i Kipar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com