Žito : Ko raketama torpeduje istanbulski sporazum?

Tek što je visoka funkcionerka Ujedinjenih nacija Rebeka Grinspen saopštila da juče potpisani istanbulski sporazum o izvozu ukrajinskog žita nije potkovan nikakvim garancijama, nego samo medjusobnom verom strana potpisnica da će ga poštovati, ukrajinske vlasti su saopštile da su dve od četiri ispaljene rakete pogodile Odesu, ali promašile skladišta žita.

Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine ocenilo je da je raketnim napadom na Odesu ruska strana pljunula u lice Turskoj i Ujedinjenim nacijama i pozvalo turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da privole Rusiju na poštovanje sporazuma i bezbednom izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka Odesa, Černomorsk i Južni.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je, kako su preneli mediji i na Istoku i na Zapadu, da su ga kolege u Ministarstvu odbrane Rusije uverile da sa raketama ispaljenim na Odesu nemaju apsolutno ništa!

Ministarstvo za agrarnu polituku Ukrajine tvrdi da se u momentu raketnog napada u Odesi nalazilo žito spremno za izvoz u naredna dva dana. Zanimljivo da to Ministarstvo nije moglo da navede o  kojoj količini žita se radi, jer je taj podatak u nadležnosti Ministarstva infrastrukture, prenela je strana.ua izjavu tog Ministarstva za „Суспильне“.

O kolikoj količini žita namenjenog izvozu u Ukrajini se uopšte radi ostaje enigma.

Sagovornici na koje se poziva strana.ua tvrde da je, kad se uzme u obzir prošlogodišnji i ovogodišnji rod, reč o čak 50 miliona tona!

Očekuje se da izvoz ovog žita pokrene stvari i na unutrašnjem tržištu povećanjem njegove otkupne cene, koja je pala ispod cene koštanja, a sledstveno tome da porastu i cene hleba za oko 10 odsto.

„Ostalo nam je 17 miliona tona prošlogodišnjeg roda, a za izvoz će biti još 35 miliona tona, to jest ukupno 50 miliona tona. Izvezti takve količine železnicom, drumskim saobraćajem, preko rečnih luka ili morskih luka drugih država (sve te varijante su upotrebljene), kako pokazuje praksa, prosto je nerealno – to je prosto nerealno, to bi trajalo godinama. Čak i ako se deblokiraju tri morske luke Odeske ekonomske zone proces neće biti brz.U akvatoriju mogu ulaziti brodovi od 75 tona Panamax. Samo u lučkim liftovima trenutno se nalazi 6 miliona tona. Nije teško izračunati koliko puta bi oni trebalo da se okrenu da bi izvezli te početne količine. A stižu sve nove i nove partije“, izjavio je za strana.ua Oleg Pendzin šef Ekonomskog diskusionog kluba.

Strana.ua prenosi da se sada, železnicom, putem, preko  rečnih luka i morskih luka drugih država, izvozi 2 miliona tona mesečno, pa bi  izvoz sveg žita koje Ukrajina ima za izvoz trajao dve godine. Aktiviranjem tri ukrajinske crnomorske luke, mesečno bi se, po ukrajinskoj računici, izvozilo 4 miliona tona, a po računici Ujedinjenih nacija 5 miliona tona.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com