Kina uvela sankcije Nensi Pelosi i njenoj porodici

Ministarstvo inostranih poslova Kine objavilo je da su pod sankcije stavljeni spikerka Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi i članovi njene porodice.

MIP Kine je posetu Nensi Pelosi Tajvanu ocenio kao „odvratnu i provokativnu“. Tom posetom ona je „počinila grubo mešanje u unutrašnju politiku Kine“ i „nanela ozbiljnu štetu njenom državnom suverenitetu“.

Kao odgovor na tu posetu, Kina je prekinula saradnju sa SAD u osam mehanizama : obustavljene su konsultacije o pitanjima bezbednosti mora i radni susreti s predstavnicima Ministarstva odbrane SAD, obustavljen je dijalog na nivou regionalnih vojnih komandovanja, kontakti o pitanjima pravosudja, izmeni klime, kao i borbe s nezakonitom migracijom, narkoticima i medjunarodnim kriminalom.

Učestvujući u petak na zasedanju Istočnoazijskog samita u Kambodži, ministar inostranih poslova Kine Van I je poručio : „Farsa, koju su režirale SAD neće nikako uticati na ostvarenje velikog dela ujedinjenja, omča oko vrata ‘nezavisnosti Tajvana’ stezaće se sve čvršće i čvršće“.

Uprkos protivljenju Pekinga, Pelosi je, u okviru turneje po Aziji, posetila 2.avgusta Tajvan i tamo provela 19 sati i 20 minuta.

Sem što je tu posetu obezbedjivala vojska SAD, ona je praćena i manevrima kineske vojske u Južnom kineskom moru, najvećim od 1995.godine.

Kao i većina drugih zemalja, SAD nemaju diplomatske odnose sa Tajvanom, ali oko statusa ostrva vode politiku „strateške nejasnoće“ i podržavaju separatističku Demokratsku partiju progresa, koja je na Tajvanu trenutno na vlasti.

Opoziciona tajvanska  partija Kuomitang zagovara politiku „jedna zemlja-dva sistema“.

Kina Tajvan smatra delom svoje teritorije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com