Omiljene kineske destinacije: Kajmanska i Devičanska ostrva

U Beogradu danas počinje Treći samit Kine i 16 zemalja iz centralne i istočne Evrope (CIE), pod nazivom “Beogradski susret”. A, Ekonomske Vesti će pokušati detaljnije da vas upute u kineske investicije u svetu i stanje njene ekonomije.

Kinezi su u nesumnjivoj investicionoj ofanzivi u svetu, podstaknutoj kriznim padom vrednosti firmi, ali nisu svuda rado vidjen investitor. Razvijeni zapad na kinesku investicionu ofanzivu gleda s podozrenjem, pa kineski investitori omiljene destinacije osvajaju i na netransparentan način. O tome svedoče najzvaničniji mogući kineski podaci, prema kojima su Devičanska (30,8 milijardi dolara) i Kajmanska ostrva (30 milijardi dolara) omiljene kineske invesicione destinacije.

Prema zvaničnim kineskim podacima, ukupni stok kineskih investicija u inostranstvu (uključen je i Hongkong) iznosio je na kraju 2012. godine 531,9 milijardi dolara.

U Aziji je investirano 364 milijarde dolara od čega u Hongkong 306,3 milijarde.

U Africi su ukupne kineske investicije na kraju 2012. godine iznosile nešto više od 21,7 milijardi dolara. Najviše je investirano u Južnoj Africi (4,7 milijardi), Nigeriji (1,94 milijarde) i Alžiru (1,3 milijarde).

A sad ono što nas zanima – Evropa, ali na kineskom investicionom spisku za Evropu na kraju 2012. godine nema ni nas niti bilo koje države koja učestvuje na današnjem Beogradskom samitu.

Do kraja 2012. godine, kineski investitori su u Evropi imali investirano 36,97 milijardi dolara. Jedna studija konsultantske kuće EY iz februara ove godine tvrdi da su Velika Britanija i Nemačka najomiljenije kineske destinacije u Evropi. Ali, sem ako Kinezi tu naklonost i sklonost ne demonstriraju preko Kajmanskih i Devičanskih ostrva, kineska statistika tvrdnju EY ne potvrdjuje sasvim. Naime, Velika Britanija jeste omiljena kineska investicija u Evropi – na ostrvo su Kinezi, prema kineskim statističkim podacima, do kaja 2012. godine investirali oko 8,9 milijardi. Ali Nemačka nije ni na drugom ni na trećem nego na četvrtom mestu, posle Rusije (4,888 miijarde) i Francuske (3,95 milijarde). Nemačka je na kraju 2012.godine bila na četvrtom mestu omiljenih kineskih evropskih investicionih destinacija sa 3,1 milijardu.

Kineska statistika tvrdi da su kineski investitori u Latinsku Ameriku na kraju 2012. godine imali investiranih 68,2 milijardi dolara, ali kao što je već rečeno oko 60,8 milijardi upućeno je na Devičanska i Kajmanska ostrva. Kuda su otud te pare otišle Kinezi ne otkrivaju.

U Severnu Ameriku su Kinezi na kraju 2012. godine imali uloženo 25,5 milijardi dolara – u SAD 17 milijardi i u Kanadi 5 milijardi.

U Australiji i Novom Zelandu su kineske investicije na kraju 2012. godine vredele 15,1 milijardi dolara.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com