Si Djinpingu treći predsednički mandat, velika rekonstrukcija kineske vlade

Prošle nedelje je Svekineski kongres narodnih predstavnika jednoglasnom podrškom je potvrdio oktobarsku odluku Kineske komunističke partije o izboru Si Djinpinga (69) za kineskog predsednika u trećem mandatu.

Treći mandat je aktuelnom kineskom predsedniku omogućen izmenama kineskog ustava iz 2018.godine kojima je ukinuto ograničenje od dva mandata za nosioca funkcije kineskog predsednika. Tom izmenom je broj mandata za vršenje funkcije predsednika postao neograničen.

U zapadnim medijima je treći mandat za Si Djinpinga kritikovan kao učvršćivanje vlasti kome se ravno može naći samo u primeru Mao Cetunga.

Svekineski kongres narodnih predstavnika potvrdio je i izbor Si Djinpinga za predsednika Centralnog vojnog saveta KNR. Taj Savet je vrhovni komandant kineskih oružanih snaga.

Kineski premijer Li Kećijang(67), sa dva mandata iza sebe, završio je svoju premijersku karijeru.

Kako je to uobičajeno s kineskim rukovodiocima koji ostanu bez funkcije, zapadni mediji tvrde da Li Kećijang ne pripada uskom krugu političara bliskih Si Djinpingu, za razliku od novoizabranog kineskog premijera dosadašnjeg partijskog šefa Šangaja Li Ćijanga, kome ni nepopularna Covid – zatvaranja Šangaja nisu smetala u političkom usponu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com