Osiguranje mora da plati ugostitelju štetu nastalu zbog Covid-19

Druga po veličini osiguravajuća kuća u Evropi moraće da nadoknadi štetu koju je zbog Covid-19 zatvaranja pretrpeo restoran l’Espigoulier iz Marseja, mada je to pokušala da izbegne, odlučio je Apelacioni sud u  pokrajini Aix-en Provence.

Vlasnik restorana je sa osiguravajućom kućom Axa potpisao standardni ugovor o osiguranju 2017. godine, koji se odnosio i na pokrivanje operativnih gubitaka nastalih tokom epidemije, izveštava AFP.

Medjutim, Axa se pozvala na posebnu klauzulu ugovora i odbila da plati štetu.

U toj klauzuli je navedeno da Axa operativne gubitke nastale zbog epidemije „neće platiti ako samo još jedno pravno lice na istoj teritoriji, bez obzira kojom se delatnošću bavi, bude takodje imalo operativne gubitke zbog administrativne odluke o zatvaranju“.

U Francuskoj takve ugovore sa osiguravajućom kućom ima oko 15.000 vlasnika restorana i pred mnogim lokalnim sudovima vode se sudski postupci zbog primene klauzule koja osiguranje oslobadja obaveze da obeštećenje isplati.

Neki niži sudovi presudili su u korist vlasnika restorana, neki u korist osiguravajuće kuće.

Presuda u slučaju marsejskog restorana L’Espigoulier prva je presuda Apelacionog suda u ovim brojnim procesima.

Taj sud je zaključio da se posebnom klauzulom poništava substanca obaveze koja proističe iz osiguranja i da se ova klauzula mora smatrati nenapisanom odnosno ne treba je uzeti u obzir u dopisu koji je Axa uputila osiguranicima u oktobru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com