Američki izbori: Ko god da pobedi neko na berzi dobija

Atmosfera neizvesnosti na predsedničkim izborima u SAD, nije u sredu ujutro oborila s nogu svetske berze.

Svi indeksi Njujorške berze nastavili su rast započet u ponedeljak, kao i indeksi Nemačke berze.

Berze su se samo prilagodile šokantnoj mogućnosti da Donald Tramp ostane u Beloj kući, pa su sem nafte, porasle cene akcija naftnih kompanija, a posebno IT sektora. Najveći rast zabeležio je NASDAQ 100 za čak 4,5 odsto.

Sledstveno tome, pale su, na primer, akcije proizvođača električnih automobila kompanija Tesla i Nikola.

Ali, kako je šokiranim Nemcima poručio Volfgang Išinger („Bez panike, sve ide u dobrom pravcu“), šanse Džoa Bajdena da ipak Trampa iseli iz Bele kuće, opet su porasle.

Kako prenosi finanzen.net, JP Morgan je ocenio da bi se pobeda Bajdena na Berzu odrazila pre „neutralno do blago pozitivno“. Iako je Bajden najavio povećanje poreza na dobit s 21 na 28%, berzanski analitičari zauzvrat očekuju velika ulaganja u infrastrukturu i smanjenje carina na kineski uvoz.

Pošto se na izborima pokazalo da američka Covid-katastrofa nije prioritetna briga birača, berzanski analitičari očekuju da demokrate promene svoju strategiju previše oslonjenu na pandemiju.

Povećanje minimalne plate trebalo bi da ide na ruku trgovačkim lancima za prodaju robe široke potrošnje, a Bajdenova zdravstvena agenda i zalaganje za alternativne energije ići će na ruku firmama kao što su Procter&Gamble, Nike, Johnson&Johnson, Tesla, Nikola i naravno Apple, Alphabet, Facebook…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com