Američko-ruski samit: Slobodni novinari napred, ostali stoj!

Savetnici američkog predsednika Džoa Bajdena odlučili su da zajedničke konferencije za štampu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinim, posle samita u Ženevi, neće biti.

Nego svaki predsednik – obaška.

Bela kuća tvrdi da će tako američki predsednik bolje komunicirati sa slobodnom štampom, a Njujork tajms da se sadašnji američki predsednik uplašio iskustva svojih prethodnika iz 2001, 2013, 2018. godine.

„Samostalna pres-konferencija to je odgovarajući oblik da se slobodnoj štampi iznesu teme, koje su bile razmatrane tokom susreta, kako u oblastima u kojima se možemo dogovoriti, tako i teme, gde imamo ozbiljne probleme”, saopštila je Bela kuća, a prenose ruski mediji po citatu Rojtersa.

Koja je to slobodna štampa nije objašnjeno. Da li će dva predsednika konferenciju za štampu držati u isto vreme? Svaki svojim novinarima?

Njujork tajms, medjutim, tvrdi da je Džo Bajden izbegao zajedničku konferenciju za štampu s Putinom poučen iskustvom svojih prethodnika Džordža Buša, Baraka Obame i Donalda Trampa.

Svi su oni, podseća list, posle susreta s Putinom morali da otrpe kritiku kod kuće: Džordž Buš jer je „osetio dušu“ Putina i u njemu video „direktnog i čoveka dostojnog poverenja“, a Donald Tramp jer je Putinu dao „priliku da širi laži“.

Onima koji nisu shvatili američke razloge, Džo Bajden je kratko objasnio po dolasku u Evropu:

„Nije to konkurs za onoga ko će bolje nastupiti pred štampom“.

A u stvari jeste.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com