Amerika piše istoriju :Smenjen spiker Predstavnickog doma

Prvi put u američkoj istoriji Predstavnicki dom američkog Kongresa, smenio je svog predsednika.

Republikanac Kevin MekKarti smenjen je sa te funkcije sa 216 glasova „za“ i 210 glasova „protiv“.

Predlog za smenu Mekartija podneo je njegov kolega iz Republikanske stranke Mat Gejtc (Florida) , a za smenu je glasao i izvestan broj drugih republikanaca – naime, njih ukupno 8,kako je objavio CNN. To je ocenjeno kao veliki poklon republikanaca američkim demokratama.

Kevin MekKarti na mesto spikera Predstavničkog doma izabran je iz 15. pokušaja iako Republikanska stranka ima 222 glasa u Predstavničkom domu, a za izbor je bilo potrebno 218 glasova. Prema izveštajima američkih medija, izboru MekKartija protivilo se 20 republikanaca sa desnog krila stranke, navodno bliskih Donaldu Trampu.

Krajnje desni republikanci okupljeni u takozvani „Kokus slobode“ presudilu su Kevinu MekKartiju nezadovoljni jer je nedavno, posle dogovora s demokratama, „njima iza ledja“, omogućio usvajanje privremene 45-dnevne rezolucije o, po mišljenju „Kokusa slobode“, rastrošnom državnom budžetu, u kome nema pomoći Ukrajini, i gornjoj granici državnog duga. Usvajanje privremene rezolucije o budžetu, omogućilo je da se konačno usvajanje budžeta odloži do 17.novembra.

Unutarpartijska bitka u Republikanskoj stranci nije od juče i demokrate su odlučile da se u nju ne umešaju spasavajući MekKartija iako se dogovoru s njim ima zahvaliti što je američka vlada finansijski ostala na nogama.

Prema izveštajima američkih medija ni on nije tražio dogovor s njima jer se, navodno je rekao, radilo o njegivoj ličnoj sudbini, a ne, kao u slučaju budžeta, o dobrobiti američke ekonomije i naroda.

Kongresmeni okupljeni oko „Kokusa slobode“ ocenjuju da je dogovor o privremenom budžetu upravo suprotno – šteta za američku ekonomiju i narod.

Kevin MekKarti je izabran za spikera Predstavničkog doma kad je toj grupi republikanaca obećao strogo ekonomisanje kod usvajanja budžeta i utvrdjivanja gornje granice državnog duga. Pristao je takodje da se vrati ukinuto pravilo o radu Predstavničkog doma i omogući započinjanje procedure opoziva spikera Predstavničkog doma na osnivu inicujative samo jednog kongresmena što se i dogodilo.

Kevin MekKarti je saopštio da se više neće kandidovati za prvog čoveka Predstavničkog doma, a veruje se da izbor njegovog naslednika neće biti ni malo lak i da je zakonodavna aktivnost Predstavničkog doma američkog kongresa na duži rok blokirana.

Istovremeno, u sudu u Njujorku juče i danas traje proces protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, a u sudu u Delaveru danas je održano ročište u procesu protiv Hantera Bajdena, sina sadašnjeg američkog predsednika.

Tramp je u aktuelnom sudskom procesu, od nekoliko koji se protiv njega vode, optužen da je tokom decenije umanjivao vrednost svoje imovine.

Bajden mladji je optužen da je lagao pri kupovini vatrenog oružja i ilegalno ga posedovao u vreme dok je bio zavisnik od droge.

Tužilac od Trampa zahteva obeštećenje od 250 miliona dolara, a za krivična dela za koja se tereti Bajden mladji kumulativno je zaprećeno kaznom od maksimalno 25 godina.

U SAD krajem 2024.godine se održavaju predsednički izbori.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com