BiH: Izvoz mesa u Tursku oživeo aerodrome

Bescarinski izvoz mesa u Tursku oživeo je aerodrome u Bosni i Hercegovini, a podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je za samo prva četiri meseca ove godine ostvaren izvoz od 14 miliona KM (7 miliona evra) dok je za cielu 2014. godinu bio 20 miliona KM., prenosi bosansko-hercegovački portal Capital.ba.

meso

„Turske vlasti su, nakon prošlogodišnjih poplava u BiH, kao humanitarnu pomoć odobrili bescarinski uvoz mesa. Od tada izvoz vrtoglavo raste, a u prva četiri meseca ove godine, kada su mesari iz BiH uhvatili zalet, taj porast iznosio je 300 odsto u odnosu na isti period prošle godine“, piše sarajevsko Oslobođenje.

Za sada je meso moguće izvoziti preko sarajevskog i banjalučkog aerodroma koji imaju dozvole od Saveta ministara BiH i potrebnu tehničku opremu za utovar robe. Dnevno sa tim tovarom često idu i po dva aviona.

„Za naše preduzeće prevoz mesa je nova delatnost sa novom vrstom robe. Mesečni promet oscilira u vremenu i nije isti od meseca do meseca, ali je u proseku 3.500 tona“, naveli su u Aerodromu Banjaluka.

Od početka kargo-letova izvršena su značajna ulaganja, kažu u ovom aerodromu, pre svega u novo kargo skladište, tako da finansijski efekti još nisu poznati, ali je ukupan posao pozitivan.

BiH će najverovatnije, kako je najavio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, zatražiti od Turske povećanje ili potpuno ukidanje kvote za bescarinski izvoz mesa u ovu zemlju.

Mostarski i tuzlanski aerodromi čekaju od Saveta ministara BiH odobrenje za poslove izvoza mesa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com