Bild: Jens Špan bi ipak mogao da se kandiduje za kancelara

Ministar zdravlja Nemačke Jens Špan bi ipak mogao da se kandiduje za sledećeg nemačkog kancelara, tvrdi poznati nemački tabloid Bild.

Špan je dosad podržavao kandidaturu Armina Lašeta, premijera Severne Rajne Vestfalije, za funkcuju šefa CDU i budućeg nemačkog kancelara.

„Jens Špan mi je dao na znanje da je spreman da se kandiduje za nemačkog kancelara, ako njegovi rezultati u martovskoj anketi budu mnogo bolji od Lašetovih“, rekao je Bildu neimenovani šef frakcije CDU u regionalnom parlamentu.

Izbori za novog šefa Hrišćansko-demokratske unije (CDU), koji će biti i kandidat te stranke za kancelara, održaće se 16. januara.

Sadašnja šefica CDU Anagret Kramp-Karenbauer je podnela ostavku, a aktuelna nemačka kancelarka Angela Merkel je u novogodišnjoj poruci ponovila da se više neće kandidovati ni za jednu funkciju i da napušta politiku.

Za šefa CDU su se već kandidovali pored Lašeta, Fridrih Merz, koji zastupa biznis struju u stranci, i Norbert Rentgen, šef parlamentarnog odbora za spoljnu politiku.

Pobednik bi mogao da bude kandidat za nemačkog kancelara, ukoliko se koalicija CDU/CSU ne dogovori o zajedničkom kandidatu: ankete medju gradjanima Nemačke najveće šanse daju bavarskom premijeru Markusu Zoderu (CSU).

Rentgen nema šanse, a Lašet i Merc se razlikuju po tome što Lašet želi kontinuitet politike Angele Merkel, a Merc najavljuje temeljnu reformu stranke.

Nemački mediji su dosad snažno lobirali da obe funkcije – i šefa CDU i nemačkog kancelara – preuzme aktuelni nemački ministar zdravlja Jens Špan. Za prvu funkciju on se nije kandidovao, a kako stvari stoje i neće.

Pošto je Nemačka u borbi s Covid-19 postizala mnogo bolje rezultate od većine, ako ne i svih, zapadnoevropskih zemalja, popularnost nemačkog ministra zdravlja je rasla dodatno ojačana lobiranjem medija.

Mada je uobičajeno da šef stranke bude kandidat za kancelara, nije isključeno da u slučaju Jensa Špana bude napravljen izuzetak, ukoliko tek započeta vakcinacija ne baci nepopravljivu senku na njegovu karijeru u usponu.

Pošto nemački mediji, kao što se vidi, ne odustaju.

I pošto je, doduše sasvim neuspeli, presedan sa Anagret Kramp-Karenbauer već napravljen.

Redovni parlamentarni izbori u Nemačkoj trebalo bi da budu održani 26.septembra 2021.godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com