Bitka za Jadar: Podsećamo Srpsku akademiju nauka da je srpska!

Udruženja Zaštitimo Jadar i Radjevinu i Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji protestovali su danas zbog neravnopravnog tretmana na skupu „Jadar – šta je poznato?“ koji organizuje Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU).

Skup se održava 6. i 7. maja u Svečanoj sali SANU, sa početkom u 9 sati. Iz epidemioloških razloga moći će da mu prisustvuje samo 60 slušalaca (prijava: sasaconf@sanu.ac.rs), a zainteresovani će moći da ga prate i pitanja postavljaju na veb sajtu SANU.

Projekat eksploatacije litijuma Radjevini i području reke Jadar izaziva veliko uznemirenje javnosti.

Na skupu SANU deset govornika, koji predstavljaju Vladu Srbije, Beogradski univerzitet i samu firmu Rio Tinto, koja projekat izvodi, dobiće po 30 minuta da izlože svoje vidjenje ekonomskog značaja i uticaja eksploatacije litijuma na zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Udruženje Zaštitimo Jadar i Radjevinu, Koalicija za održivo rudarstvo, Centar za ekologiju i održivi razvoj i Podrinjski antikoripcijski tim za zaštitu reke Jadar i Radjevine saopštili su da je SANU „izašla u susret našem zahtevu i omogućila nam da govorimo i damo dva saopštenja u trajanju od po pet minuta i to 7. maja, na kraju skupa“.

„Priliku da govore 6. maja imaće ministar rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, kao i direktor kompanije Rio Tinto Vesna Prodanović u trajanju od po 30 minuta. Pored njih, po 30 minuta imaće i drugi osvedočeni prijatelji projekta Jadar. Pomenuti govornici su svojim dosadašnjim radom jasno pokazali da su direktni promoteri projekta i na ovaj način zagovornici projekta dobijaju sat vremena dok aktivisti, koji su najviše upućeni u problem, kako teoretski, sa pravne strane tako i na terenu, dobijaju samo 5 minuta drugog dana čime diskusija prestaje da bufe diskusija i postaje tribina za promociju projekta“, saopštili su Udruženje za zaštitu Jadra i Radjevine, Koalicija za održivo rudarstvo Srbije i Centar za ekologiju i održivi razvoj.

Oni su pozvali Srpsku akademiju nauka da se seti da je srpska.

One thought on “Bitka za Jadar: Podsećamo Srpsku akademiju nauka da je srpska!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com