Bitka za Ligu arapskih država : Zelenski i Asad u Rijadu

Posle nesumnjivog uspeha iransko-ruske  stvari povratkom Sirije i njenog predsednika Bašara Asada u Ligu arapskih država, za uticaj na promenu stava te organizacije potrudiće se ovog vikenda i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

I Bašar i Asad pozvani su na samit Lige arapskih država, koji danas počinje u Rijadu. Članstvo Sirije u toj organizaciji suspendovano je 2011.godine, a suspenzija je ukinuta posle velikog saudujsko-iranskog pomirenja uz kinesko posredovanje. Rijad i Damask u procesu su ponovnog otvaranja ambasada jedne i druge zemlje.U procesu sirijske rehabilitacije učestvuje i ključna zemlja, Arapske lige Egipat.

Na putu na samit G7 u Hirošimi, u Rijad je, na poziv saudijskih domaćina, već sleteo ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, o čemu su već emitovani video – snimci.

Njegov cilj je opšte poznat : da arapskom svetu približi ukrajinsku istinu o rusko-ukrajinskom konfliktu i arapske države pridobije na svoju stranu.Vojna pitanja i energetika će biti takodje predmet razgovora Zelenskog s saudijskim naslednim princim Muhamedom bin Salmanom.

U Hirošimi će Zelenski imati priliku da ukrajinsku stranu rata približi predsednicima Brazila i Indije, a sa velikim se zanimanjem očekuje da se vidi hoće li se sastati s američkim predsednikom Džo Bajdenom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com