Cena drveta učetvorostručena: Nameštaj i drvene kuće u ekspanziji

Cena 1000 board feet-a na svetskom je tržištu 29. aprila 2020. godine iznosila 319,70 dolara, trenutno se trguje po ceni od 1.454,30 dolara! I rast se nastavlja.

Iako cena rezane gradje u Nemačkoj takodje eksplodira, ponuda na tržištu daleko je ispod tražnje – zahtevi za regulaciju izvoza sve su glasniji. Najveći uvoznik drveta uopšte, pa i rezane gradje je Kina – prošle godine je uvezla 33,86 miliona kubnih metara rezane gradje.

Tokom pandemije gradjevinska industrija nije stala, lockdown je učinio da se ogroman broj Nemaca odluči za renoviranja i gradnje po principu do-it-yourself, izvoz drvne gradje snažno je porastao.

Drvene kuće su, malo je reći, u modi. Kako piše Spiegel Online na teritoriji bivšeg berlinskog aerodroma Tegel nastaje čitav kvart drvenih kuća uključujući i jednu 98 metara visoku višespratnicu.

Seča drveta u Nemačkoj je prošle godine bila na dosad nezabeleženom nivou.

Kako je saopštila Nemačka služba za statistiku, prošle godine je u Nemačkoj posečeno 80,4 miliona kubnih metara šuma što je za 16, 8 odsto više od dosadašnjeg rekorda iz 2019. Udeo posečene zimzelene šume je porastao čak do 77,3 odsto.

Ali problem tražnje za drvetom time nije rešen: 60,1milion kubnih metara drveta je posečeno zbog oštećenja, što je pet puta više iz tog razloga posečenog drveta nego 2017. godine. Udeo zimzelenog drveća u oštećenom je 88,9 odsto. Za štete su kod 43,3 miliona kubika odgovorni insekti, kojima pogoduje suša i vrućine, medju njima se najviše širi potkornjak i napada naročito smreku.

Na užas gradjevinske industrije, nemačka država je donela zakon o ograničenju seče smreke, u vreme kad tražnja za rezanim zimzelenim drvetom doživljava bum.

Nestašica obradjenog drveta registrovana je i u Rusiji, državi vlasnici najvećih šumskih prostranstava na svetu (766 miliona hektara).

Zato je Ministarstvo trgovine i industrije predložilo da se od 1. jula do 31. decembra 2021. godine zabrani izvoz iverice, za kojom je ogromna potražnja industrije nameštaja, preneo je list Komersant.

Zbog rasta tražnje pri ograničenim zalihama, cena iverice porasla je u Rusiji za 40 odsto.

Zbog korona-krize odložena tražnja za nameštajem eksplodirala je u Rusiji u drugoj polovini 2020. godine, veliki proizvodjači iverice nisu mogli da tu tražnju da prate.

Promene na tržištu drveta mogu se tek očekivati.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se od 1. januara 2022. godine zabranjuje izvoz neobradjenog drveta iz Rusije. Takvog drveta je u Rusiji 2019. godine proizvedeno 219 miliona kubnih metara.

Od pomenutog datuma će se izvozom neobradjenog drveta isključivo baviti novoosnovana državna kompanija. Sva njena dobit biće usmerena na razvoj industrije proizvoda od drveta najvišeg stepena prerade.

Dosad je 70 odsto neobradjenog drveta iz Rusije izvoženo u Kinu, pa su ruski šereti na raznim Internet forumima, kad god se pomenu ruska prostranstva pod šumama, ljutito presecali: nisu to naše šume nego kineske!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com