Čuda od suda: Zato što su mislili da su nekažnjivi, fudbaleri godinu u pritvoru!

Ruski predsednik Vladimir Putin je pozvao one koji kažnjavaju da ne budu „mali Staljini“.

Uticajni ruski novinar Dmitrij Kiseljov je odmah shvatio da je predsednik mislio na slučaj fudbalera Pavela Mamajeva i Aleksandra Kokorina i u opširnom komentaru u udarnom terminu ruske državne televizije je ocenio da je šest meseci pritvora mnogo i za njih se jako založio.

Presnenski sud u Moskvi se nije složio: fudbalerima, koji se u zatvoru nalaze još od 8. oktobra prošle godine, zadržavanje je početkom aprila produženo za još 6 meseci.

Oni se tamo u zatvoru nalaze zato što su mislili da su nekažnjivi, zato što su to pogubno uverenje demonstrirali na pogrešnom mestu i u pogrešno vreme i, sad najgore, na sasvim pogrešnim osobama.

Da li bi ih sud zbog dve tuče tako dugo zadržao u zatvoru da su dva, medju najbolje plaćenim, fudbalera zlostavljala neka dva sasvim, što se kaže, obična građanina Rusije – ostaće tajna. Sve dok oni ili neki drugi idol mladih opet  ne pomisli da je nekažnjiv, pa još krene to i da dokazuje pod sloganom: Znate li vi ko sam ja?

Kokorin, fudbaler „Zenita“ plaćen 3,3 miliona evra godišnje, i Mamajev, fudbaler „Krasnodara“ plaćen 2,4 miliona evra godišnje, u Sankt Peterburgu su započeli proslavu desetogodišnjice svog prijateljstva tog 8.boktobra, koji će pamtiti.

Njihovo prijateljstvo je čuveno po zlu odranije – negde su u Evropi, uz zvuke ruske himne, ispijali šampanjac, a pošto je njihova zemlja bila upravo ispala iz nekih važnih kvalifikacija. Da podsetimo još jednom, da su Kokorin i Mamajev za svoj posao vrlo lepo bili plaćeni.

Dakle, seli su tog oktobarskog dana prošle godine  u voz i krenuli iz Sankt Peterburga u Moskvu. Usput su, u vozu, zlostavljali putnike pod napred navedenim sloganom. Ti su izgleda znali ko su oni, pa ih za zlostavljanje ne terete.

Kad su stigli u Moskvu uputili su se u kafe Kafemanija. A pred kafeom naleteli na Vitalija Solovčuka, vozača poznate ruske novinarke, čiji je muž rukovodilac u Federalnog službi bezbednosti (FSB). Ko možda ne zna, FSB je naslednica KGB.

Prijateljica Kokorina i Mamajeva za taj dan nedavno je svedočila da je vozač „petlom“ nazvao brata Aleksandra Kokorina Kirila, a ta se uvreda njegovoj muškost nije dala ostaviti bez odgovora. Pa je vozač dobio svoje.

E kad su već bili u radnji, Kokorin i Mamajev su, orni za dalje akcije, ušli u Kafemaniju. Tamo su ušli u konflikt, pri kome su upotrebili i stolicu, s federalnim državnim službenikom Denisom Pakom, koji je još i pripadnik nacionalne manjine, što Kokorin i Mamajev u obračunu sa njim nisu propustili da spomenu.

Zaprepašćeni da su dvojica, koji godinama žive pod sloganom „znate vi ko sam ja“, uopšte dopala zatvora, pa još na duže od 24 sata, ruski mediji su se dali u potragu za skrivenim razlozima, pa su iskopali da je Denis Pak, sem što je nacionalna manjina, i politički štićenik jednog nižeg funkcionera, koji je štićenik Valentine Matvijenko, moćne žene Rusije. A ni prvo, ni drugo ni treće nije šala. Naročito ovo treće.

Danas je državni tužilac Svetlana Tarasova, koja je u medjuvremenu dobila državnu zaštitu, zatražila za Aleksandra Kokorina kaznu od godinu dana i šest meseci, a za Pavela Mamajeva kaznu od godinu i pet meseci zatvora opšteg režima. Njima se znači za poslednjih sedam meseci prvi put nasmešila sreća: visina kazne, koja je zatražena, svedoči da ih tužilac ne tereti za huligantstvo iz nacionalističkih motiva.

Koliko je bahatost pod sloganom „znaš ti ko sam ja“ dojadila svetu svedoči činjenica da učesnici društvenih mreža nisu ustali u odbranu dvojice.

Od njihovog oktobarskog incidenta, slični su se incidenti sa poznatim sportistima dogodili u Turskoj, u Hrvatskoj i drugde. I svuda je odgovor javnosti, klubova i sudova bio gotovo preslikana strogost iz slučaja Kokorin-Mamajev. Ma nema nikakve sumnje da su oni povukli nogu i da se svet najzad obsetio da oni, ako su idoli mladih, kako je jednom braneći poreske nepodopštine u jednom našem klubu rekao jedan funkcioner u Srbiji, ako su, dakle, idoli mladih, treba da budu i primer mladima. Da treba da budu kvalitetni ljudi, da bi bili kvalitetni sportisti. Pošto velike pare nisu učinile da oni to spoznaju, učiniće mali zatvor.

Za sportiste Kokorina i Mamajeva verovatno  kasno, za nekog možda i nije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com