Da li će ovaj Davos biti drugačiji od svih ranijih?

Svetski ekonomski forum u Davosu kontroverzan je skup i često je praćen protestima onih koji smatraju da se u ekskluzivnom alpskom mestašcu Davosu skupljaju oni koji su probleme napravili da bi o njima ćaskali, a ne da bi ih rešavali.

Da li će 45. Svetski ekonomski forum u Davosu biti „drugačiji od svih prethodnih“, kako je na predstavljanju njegovog programa najavio osnivač i predsednik Klaus Švab, jer je svetska ekonomija stavljena u „Novi globalni kontekst“ medjudržavnih konflikata, kao najveće opasnosti 2015. godine, znaćemo ubrzo.

„M smo u kritičnoj godini“, rekao je Švab.

Predstojeće diskusije u Davosu – gde je zakazano oko 300 okruglih stolova, prezentacija, diskusija – u kontekst tih medjudržavnih konflikata stavili su autori uobičajene studije koja se objavljuje pred svaki Davos, a ove godine je nazvana „Globalni rizici“. U studiji, koja je prezentovana nedelju dana pre početka susreta svetske političke, priredne, naučne, pa i kulturne elite (najavljen je i  pisac Paolo Koeljo, a učesnicima će pevati i  Andrea Bočeli), napominje se da se ovi konflikti u moderno vreme koriste novim sredstvima kao što su sajber napadi i trka za svetskim resursima, medju kojima dominantno mesto polako preuzima voda.

„Svet se nalazi na raskrsnici izmedju dezintegracije i fundamentalizma s jedne i solidarnosti i kooperacije s druge strane“, rekao je Švab nekoliko dana pred početak Foruma, a u studiji, napravljenoj na osnovu ankete medju 900 eksperata,  koja  nas u njega uvodi,  političari se pozivaju da rade jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih ili jedni protiv drugih.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com