Da li je kinesko zlato najveća svetska tajna?

Već znamo da Rusija poslednjih meseci užurbano kupuje zlato, a sada su se pojavile indicije da isto radi i Kina, ali u tajnosti.

Prema zvaničnim podacima, Narodna banka Kine nije povećala rezerve zlate još od 2016. godine i, slučajno bilo ili ne, izbora Donalda Trampa za predsednika SAD. Od tada Kina u rezervi ima 1.843 tone zlate koje vrede 74,1 milijardu dolara zaključno s junom ove godine.

Da bi Kina u tajnosti akumulira zlato misli niz stručnjaka za plemenite metala, piše Russia Today, a u prilog toj tvrdnji ide i činjenica da je najmnogoljudnija zemlja sveta već u istoriji imala periode u kojima nije objavljivala nove kupovine zlata već bi samo u nekom momentu izvestila o povećanju zlatnih rezervi. Takav slučaj je bio 2015. godine kada je Kina zlatne rezerve uvećala za 57 odsto.

Trgovinski rat koji se rasplamsava na relaciji Kina – SAD još jedan je razlog za verovati da Kina povećava zlatne rezerve kao instrument umanjenja zavisnosti od američkog dolara. Isto što i Rusija radi, javno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com