Da li je Vučić kadar za sedenje na tri stolice?

Novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne može da se žali da su svetski mediji premalo pažnje posvetili njegovom izboru – tako je ruski kolumnista Anton Krilov brzopotezno reagovao na Vučićevu najavu da će prvo predsedničko putovanje obaviti u Kinu i u tome video najavu Vučićeve namere da toliko kritikovano ali zasad uspešno balansiranje izmedju dve stolice dopuni pokušajem sedenja na tri. Što bi dobro činilo i Kini – Srbija bi za Peking i kineski kapital mogla da postane tačka ulaska u Evropu. Tako će Peking postati novi  partner sa kojim Srbija vara Brisel. Da li će Rusija biti ljubomorna? Uostalom prenosimo najzanimljivije delove tog komentara:

„Vučuć je takodje rekao da je dobio čestitke i od kineskog ambasadora Li Mančanga, koji je tog trenutka bio u avionu. ‘Ne znam kako mu je to pošlo za rukom, ali poslao mi je čestitku’, saopštio je pristalicama Vučić.

Primetimo, u mnogim savremenim avionima nema problema sa ulaskom u Internet tokom leta, čudno da to ne zna premijer i budući predsednik jedne evropske zemlje. Ali vratimo se u Beograd gde je Vučić obećao pristalicama da će produžiti putem u Evropsku uniju održavajući pritom dobre odnose sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom. ‘Većina gradjana glasala je za produženje evropskog puta Srbije uz očuvanje tradicionalnog prijateljstva koje imamo sa Rusijom i Kinom, za produženje teškog rada’, rekao je on precizirajući da će u novom svojstvu prvu posetu učiniti Kini i ‘to će biti velika poseta, veoma važna poseta’.

Prva poseta izabranog predsednika stvarno se smatra krajnje važnom sa simboličke tačke gledišta. Vučiću ništa ne smeta da na putu u Kinu sleti u Moskvu. Ali birajući direktan put za Peking novi predsednik Srbije šalje signal i svojim sugradjanima, i Evropi i, svakako, Rusiji“.

Krilov zatim opširnije elaborira zašto bi sve Srbija, počev od 1999. godine do danas, mogla da bude nezadovoljna nivoom podrške Rusije. Pa nastavlja:

„Prolazile su godine i sad je Beograd odlučio da obezbedi i treću komponentu svome već  dovoljno nepostojanom položaju izmedju Evropske unije i Rusije.

Kina aktivno ostvaruje svoju ekonomsku ekspanziju na svim kontinentima, ali u Evropi kao i Severnoj Americi, njena je uloga ograničena na tradicionalnu ‘svetsku montažnu fabriku’. Nezadovoljna svojim ekonomskim i geopolitičkim položajem Srbija sasvim može da postane za Peking ‘tačka ulaska u Evropu’.

Većina svetskih država s izvesnom rezervom se odnosi prema kineskim investicijama jer Kinezi zahtevaju angažovanje njihovih stručnjaka i nabavku opreme u njihovim fabrikama, a Srbija to može da prihvati.

Svakako, Rusija se ni na koji način ne može vredjati zbog namere Srbije da intenzivira odnose sa Pekingom. Naša saradnja se razvija sasvim uspešno što potvrdjuje i nedavna poseta Vučića Moskvi i čestitka koju je dobio od Vladimira Putina.

Rusiji i Kini polazi manje-više uspešno za rukom da se dogovore oko podele sfera uticaja u Srednjoj Aziji tako da aktivniji uzajamni odnosi izmedju Beograda i Pekinga teško mogli da budu za nas problem. Istovremeno još jedan ‘veliki partner’ na istoku Srbiji neće smetati“.

„Bilo bi naivno misliti da je ‘balkansko pitanje’ zauvek zatvoreno. Srbija namerava pre ili kasnije da uspostavi pravičnost i spremna je da prihvati svaku pomoć.

Glavno je za Beograd da se, povećavajući broj strateških partnera, ne zaplete u sopstvenim aktivnostima i dovede sebe u preterano komplikovanu situaciju. Sedeti na tri stolice još je teže nego sedeti na dve“, ističe Anton Krilov u kolumni za poslovni list Vzgljad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com