Deseta uzastopna pobeda turskog sultana

Redžep Tajip Erdogan je Stranku pravde i razvoja (AKP) osnovao 2001. godine. Već u novembru 2002. godine ta stranka je došla na vlast i od tada u Turskoj postoji samo jedan čovek – Redžep Tajip Erdogan.

Sultan Erdogan

Ubedljiva pobeda AKP-a na današnjim parlamentarnim izborima u Turskoj je Erdoganova deseta uzastopna izborna pobeda.

On je čovek koga svetski mediji vole da mrze. Njegovi stavovi su često radikalni, preteći zvecka moćnim turskim oružjem u svakoj prilici, nije mu strano da se zamera ni Vašingtonu, ni Moskvi. Ali, svi ga poštuju.

Čak i kada ugasi društvene mreže u državi zbog lavina kritika na račun njegovih vlasti, Erdoganu se ti grehovi brzo praštaju. Objašnjenje je jednostavno – Turska je ujedno i među razvijenim i rastućim ekonomijama. Danas, to je teško postići.

Kada je Erdoganova AKP došla na vlast Turska se borila sa ogromnom inflacijom, velikim spoljnim dugom (ujedno i „robovlasničkim“ odnosom sa Međunarodnim monetarnim fondom), kao i zabrinjavajućim nedostatkom investicija. Nakon 13 godina vladavine AKP-a Turska je, ekonomski gledano, promenjena iz korena. Inflacija je zauzdana, spoljni dug, prema učešću u BDP-u, sveden na „tek“ 36 odsto, dugovi MMF-u su u potpunosti otplaćeni, a investicioni sektor je doživeo pravi bum.

Da, Turska je i dalje među 30. najzaduženijih država na svetu, ali svoj spoljni dug uspešno servisira iz tekućih prihoda (porezi). To je uspela zato što je BDP u proteklih 13 godina utrostručen.

Uostalom, Turska je 2001. godine bila pred bankrotom. Nalazila se u sličnoj situaciju kao Grčka danas. Uspela je da dobije zajam od MMF-a u iznosu od 30 milijardi dolara, ali uz oštre uslove. Erdogan je uspeo da te oštre uslove iskoristi u korist sopstvene države i danas je Turska 17. najveća ekonomija na svetu. I raste! Ove godine će rast BDP-a iznositi 3 odsto, prognozira Svetska banka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com