Drugi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj: Zagreb posle Bandića, Rijeka posle Obersnela

U nedelju 30. maja se u Hrvatskoj održava drugi krug lokalnih izbora.

Nove gradonačelnika dobiće i četiri najveća hrvatska grada, budući da se dosadašnji nosioci tih funkcija na ovogodišnjim izborima nisu kandidovali.

Zagreb je od 2000. godine, u šest mandata, birao za svog gradonačelnika Milana Bandića, koga je samo smrt sprečila da i sedmi put stavi na probu vernost Zagrepčana njegovom, za mnoge kontroverznom stilu vodjenja grada.

Crvena Rijeka je od 2000. godine, takodje u šest mandata, za svog gradonačelnika birala socijaldemokratu Vojka Obersnela(64), koji je ove godine trkačku palicu predao svom zameniku Marku Filipoviću.

Nasuprot Rijeci, koja uvek bira isto, Split to nikad ne čini i još nijednom gradonačelniku nije dao drugi mandat, a HDZ-ovac Andro Krstulović Opara (54) se zbog teške bolesti odlučio da odustane od pokušaja da prekine tu tradiciju i „posvetio se borbi za svoje zdravlje“.

I najzad, aktivni učesnik Hrvatskog proleća i najmladju učesnik 21. sednice Predsedništva SKJ u Karadjordjevu, član HNS-a Mike Tripala, pa Tudjmanovog HDZ-a i najzad, nezavisni Ivica Vrkić (74), posle dva mandata na čelu Osijeka, privodi kraju političku karijeru.

Dve najveće hrvatske političke stranke Hrvatska demokratska zajednica i Socijaldemokratska partija Hrvatske neće se sresti u drugom krugu izbora ni u jednom od četiri najveća hrvatska grada.

Ni kandidat HDZ-a ni kandidat SDP-a nisu uspeli da se plasiraju u drugi krug trke za gradonačelnika glavnog grada Hrvatske.

Tu će se u drugom krugu sresti predstavnik levo-zelenog bloka Tomislav Tomašević i predstavnik krajnje desnog Domovinskog pokreta pevač, voditelj, diplomata i preduzetnik Miroslav Škoro. SDP je svoju podršku odmah po okončanju prvog kruga izbora dao Tomaševiću, HDZ je svoje pristalice pozvao da glasaju po svom uverenju.

Rijeka nikad nije izneverila socijaldemokrate, pa ni ovog puta: jedini od četiri najveća hrvatska grada u kome SDP ima kadidata za gradonačelnika u drugom krugu je upravo Rijeka.

Dosadašnji zamenik gradonačelnika, kandidat koalicije kojoj je na čelu SDP, Marko Filipović je u prvom krugu osvojio 30,25 odsto glasova i u drugom krugu će se sresti s nezavisnim kandidatom poznatim riječkim lekarem Davorom Štimcem, koji je u prvom krugu osvojio 16,10 odsto glasova.

U Splitu će se u drugom krugu izbora sresti naučnik Ivica Puljak (52), kandidat stranke Centar (26,28% u prvom krugu) i kandidat HDZ-a Vice Mihajlović (23,23%).

Kako se u drugom krugu izbora za gradonačelnika Zagreba sreću dve suprotnosti, kandidat levice, levije od SDP-a, i kandidat desnice, desnije od HDZ-a, tako se u Osijeku sreću dve sličnosti: Ivan Radić, kandidat koalicije oko HDZ-a, i Berislav Mihajlović, kandidat Domovinskog pokrata i Mosta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com