Ekspert Ruske akademije nauka: ‘Neuspešni’ pregovori s Putinom poslužili bi Vučiću

„Po mom mišljenju, ideja s traženjem ruske pomoći – to je više gest orijentisan na auditoriju Srbije. Time će Vučić pokazati: on putuje u Moskvu da traži pomoć, kako bi Rusi došli i rešili njegov problem“, kaže za gazeta.ru Georgij Engelgart, ekspert Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka

“ Mislim da će se raditi o molbi za političku podršku, kakvu je Moskva često pružala Beogradu.Može se pretpostaviti da će biti i demonstrativnih zahteva za vojno-tehničku podršku“ kaže Engelgart.

„‘Neuspešni’ pregovori s ruskim predsednikom, neophodni su Vičuću kako bi pokazao da je prinudjen da potpiše sporazum s Kosovom zbog odsustva drugih varijanti“, dodaje Engelgart.

On smatra da od razvoja srpsko-kosovskog konflikta zavise neki interesi Rusije.

„To su, u prvom redu, ekonomski interesi“, kaže Engelgart i dodaje da se „situacija ne ograničava na ekonomske interese“.

„Rusiji ne ide na ruku potpisivanje sporazuma izmedju Beograda i Prištine jer bi to vodilo prijemu Kosova u NATO. Posledično, postaviće se pitanje članstva i Srbije, a to bi, samo po sebi, značilo stavljanje velike tačke na sve projekte koji pretpostavljaju prisustvo Rusije u Srbiji“, zaključio je ekspert Instituta slavistike Ruske akademije nauka za gazeta.ru.

On inače ocenjuje da je Vučić žrtva kosovskih okolnosti, ali ne jedina.

“ I Tači ( Hašim- predsednik KiM) i Vučić su tehnički- braća po nesreći, zato što su unutar Srbije i kosovsko-albanske zajednice potpuno suprotstavljena gledišta i nemoguće ih je pomiriti“, kaže Engelgart.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com