Elitna jedinica Bundesvera: Može li se nacizam reformisati

Da jedna dama, koja je na naci-proslavu ispraćaja jednog od šefova specijalne jedinice Bundesvera (KSK) dovedena kao nagrada,   nije 2017. godine dogadjaj prepričala kanalu koji vodi u medije (Radio Bremen, NDR), Ministarstvo odbrane Nemačke ne samo da ne bi znalo o nacističkim raspoloženjima u KSK nego ne bi znalo ni da je iz te elitne grupe nestalo 48.000 komada streljačke municije i 62 kilograma eksploziva.

Ministarka odbrane Nemačke Anagret Kramp-Karenbauer pojma nije imala ni da su pripadnici KSK (Kommando Spezialkrafte) u mestu Calw, u proleće 2020. godine, pozvani da oružje anonimno vrate u zamenu za potpunu amnestiju. Novinari NDR-a i WDR-a tvrde da je vraćeno više nego što se vodi da je nestalo. U svakom slučaju istraga protiv neposredno odgovornih je u toku, izvestili su nemački mediji prošle nedelje.

Svedokinja sa početka ovog teksta  učestvovala je u proslavi na kojoj se zabavljalo „bacanjem svinjskih glava“, pozdravljalo sa „Heil Hitler“ i slušala „desno-ekstremistička“ (to je prihvaćen naziv za nacistička) muzika. Kad je vest pukla, učesnici su tvrdili da je sve bilo samo „rimsko -srednjevekovna igra“ u skladu sa kojom su samo neki pozdravljali sa „Ave Cezare“ uz koji pasuje podignuta desna ruka!

Od tog dogadjaja, elitna jedinica, kako je u nemačkim medijima nazivaju, bila je sumnjičena za čitav niz desno-ekstremističkih ispada, a sigurno je da je maja prošle godine u bašti jednog njenog pripadnika nadjeno oružje, municija, eksploziv, a kod drugog spisak od 17 političara i javnih ličnosti, sa adresama i ostalim ličnim podacima…

Nije reč ni o kakvom beznačajnom incidentu: reč je o specijalnoj jedinici koja je osnovana 1996. godine. Kako navodi nemačka ARD, angažovani su na Balkanu  i u Avganistanu. Ima ih 1.400.

Njihove su operacije isključivo tajne: spasavanje Nemaca iz ratnih i kriznih područja, hvatanje ratnih zločinaca i terorista,  skupljanje informacija u kriznim područjima, ali i obrazovanje vojnih snaga saveznika.

Sredinom prošle godine je, i pored skandala, odlučeno da su toliko važni da se ne smeju učiniti nesposobnim za delovanje ili razbiti, nego da ih treba reformisati.

Onaj deo, inače zadužen za nastavne aktivnosti, koji se proslavio desno-ekstremističkom žurkom ukinut je, a nastavna delatnost je prebačena u drugu vojnu formaciju. Odlučeno je da pripadnici KSK-a do daljnjeg neće učestvovati u misijama u inostranstvu (znači oni nisu u Avganistanu?),  a da će u oktobru 2020. biti sabrani rezultati učinjenih reformi.

I umesto toga – novi skandal.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com