Srbija za elektromobile još nije spremna

„Evo vozim nizbrdo Knez Miloševom, automobil sad i ne troši, nego puni bateriju okretanjem točkova. Prosečna potrošnja benzina 1,2 litra. Zar to nije lepo?“, pita Miloš Petrović, predsednik Udruženja uvoznika automobila.

Njegov auto je hibrid – i na benzin i na struju.

„Hibrid sam odlučuje kad će šta da koristi. Kad je najveće zagadjenje u gradu, pri malim brzinama, on najviše koristi bateriju“, kaže Petrović u razgovoru za Ekonomske Vesti.

On se odlučio za hibrid jer nije mogao pouzdano da se osloni na postojeće mogućnosti za punjenje baterija elektromobila u Srbiji.

„I onda imam auto koji ima mali motor i on puni bateriju i tako naizmenično. Ali po gradu se vozim na struju i ne zagadjujem životnu sredinu“, kaže Petrović za Ekonomske vesti.

Ukoliko neko dodje iz inostranstva u Srbiju sa elektromobilom, a s obzirom da baterija mora, recimo kod automobila Tesla, da se puni na svakih 200 do 400 kilometara, preuzima izvestan rizik.

Iako su, kaže Petrović, neki hoteli u Beogradu – Merriot jedan, Crown Plaza dva – instalirali punjače. Postoji punjač na autoputu na naplatnoj rampi. Po njegovim informacijama, sprema se i Delta city da postavi punjač.

„A video sam i ministarku Mihajlović (Zorana, ministar saobraćaja), da je otvorila prvi punjač za elektromobile u Bubanj Potoku“, kaže Petrović.

On ne zna tačno koliko u Srbiji trenutno ima automobila i na električni pogon – par stotina sve ukupno – ali zna da je medju prvima hibridne automobile Toyota Prius nabavila Pro credit banka.

„I Pireus i Alpha banka takodje voze te hibridne i elektromobile, oni su već svest promenili“, ističe Petrović.

Srbija, kaže on, za elektromobile još nije spremna.

„Znate da mi uvek kasnimo. Nemoguće je da to ne bude i kod nas, samo je pitanje dana. Ali nismo još uvek spremni“, kaže on i dodaje da je naš glavni problem što električnu energiju uglavnom dobijamo iz lignita.

„To je, na žalost, prljava tehnologija. I nama je, dok ne budemo imali izvore energije iz vetra, hidro ili nuklearnih izvora, vožnja elektromobila sa električnom energijom iz lignita, lošija varijanta. Jer znate, Kostolac, Obrenovac, sve je to lignit“, kaže Petrović.

On smatra da će se Fijat iz Kragujevca blagovremeno prilagoditi novonastaloj situaciji i najavama da, recimo, u skandinavskim zemljama za 7-10 godina nećete moći da registrujete auto ako nije na elektropogon.

„Pa svi idu na to, niko više nije lud da čeka. Neće niko hteti da kupi kola ako nisu na pogon koji može da se vozi. Ili ćete moći da ih vozite samo van grada i – kraj“, kaže Petrović.

On smatra da još nema mesta panici iako tvrdi da Srbija kao država tu nije još ništa potrebno uradila.

„Takse, regulativa…to je užas! Mi i dalje po toni naplaćujemo ekološku taksu, to je baš problem. Kod nas koliko je automobil težak, toliko zagađuje. Koja glupost! Umesto da se ekološka taksa naplaćuje na osnovu emisije gasova. Znači, prema onom što se izbacuje iz auspuha treba da se naplaćuje taksa. Ne. Kod nas je: Koliko tona puta 12.000 dinara. Katastrofa! Mi smo potpuno nepripremljeni za to“, smatra Petrović.

Druge države daju podsticaje pri kupovini hibrida. U Hrvatskoj je taj podsticaj, tvrdi Petrović, i do 3.000 evra, ne plaća se parking, registracija je jeftinija…

Petrović tvrdi da Katedra za motorna vozila na Mašinskom fakultetu u Beogradu za prioritet sada ima traženje saradnje sa privredom i državom kako bi se, pre svega, napravila potrebna infrastruktura.

„Da omogućimo automobilima iz sveta da dodju, a da se samim tim nešto radi i ovde“, tvrdi Miloš Petrović, predsednik Udruženja uvoznika automobila u razgovoru za Ekonomske Vesti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com