Evropa dobila najmladjeg premijera

Sebastijan Kurc, lider Narodne stranke Austrije (OVP), definitivno će postati novi austrijski kancelar nakon pobede njegove stranke na danas održanim prevremenim parlamentarnim izborima.

Reformisana Narodna stranka, koju je 31-godišnji Kurc preuzeo u maju ove godine, osvojila je 31,5 odsto glasova, pokazuju prve ankete. To je napredak od skoro 8 odsto za OVP!

Do sada najjača stranka u austrijskom parlamentu, Socijaldemokratska partija (SPO), bori se sa desničarskom Slobodarskom partijom (FPO) za treću poziciju. Prema trenutnim procenama SPO je dobila nešto više od 27 odsto glasova, a FPO nešto manje od 26 odsto. Za FPO, najvećeg zagovornika antimigracione politike u Austriji, ovo je već za 5,4 odsto bolji rezultat u odnosu na prethodno izbore.

Najveći gubitnici ovih izbora su Zeleni. Njima je podršku dalo tek 3,9 odsto gradjana Austrije i to je za skoro 9 odsto slabiji rezultat u odnosu na prethodne izbore.

Liberalni NEOS je dobio podršku od 5,1 odsto gradjana (+0,1%), a lista Pilz 4,4 odsto. Ove dve stranke su prešle cenzus, za razliku od nekada uticajnih Zelenih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com