Evropski izbeglički kampovi: Hitlerov aerodrom i mafijaške vile u Italiji

Izbeglice iz uglavnom Sirije, Iraka i Avganistana, koje su u potrazi za bezbednijim životom na razne načine došle u Evropu smeštene su uglavnom po ad hoc izbegličkim kampovima od Turske pa sve do Velike Britanije.

Većina tih izbegličkih kampova ima interesantnu istoriju, pogotovo oni koji se nalaze u Nemačkoj, državi koja je većini izbeglih na prvom mestu želja.

Kako prenosi Russia Today, izbeglice su tako u Nemačkoj smeštene i u nekoliko objekata koji su „slavu“ stekli tokom II svetskog rata. Jedan od tih objekata je i Tempelhof aerodrom u Berlinu. Taj aerodrom je vrhunac doživeo upravo tokom Hitlerove vladavine, tokom koje je nosio epitet „majka svih aerodroma“. U zgradama Tempelhof aerodroma trenutno se nalazi tek nekoliko stotina izbeglica, iako on ima kapacitet od čak 7.000.

Izbeglice su u Berlinu smeštene i u nekadašnje prostorije Štazija, tajne obaveštajne službe Demokratske Republike Nemačke. U zgradi u berlinskoj oblasti Lihtenberg utočište je takođe našlo nekoliko stotina izbeglica.

Holandija, zemlja sa jednom od najmanjih svetskih stopa pritvorenih građana, neiskorišćene zatvore je iskoristila za smeštanje izbeglica. Bijlmerbajes, nekadašnji zatvor jugoistočno od Amsterdama, trenutno je dom za nekih 600 izbeglica. Pored tog nekadašnjeg zatvora, u Holandiji se izbeglice nalaze u još 12 objekata u kojima su u prošlosti građani služili zatvorske kazne.

S druge strane Evrope, u Italiji, neke izbeglice, uglavnom one iz Afrike, smeštene su i po vilama koje je država zaplenila mafijašima. Oko 50 izbeglica se tako nalazi u „tvrđavi“, rezidenciji nekadašnjeg bosa Ndrangenta mafije Franka Koka Trovata, koji služi doživotnu kaznu zatvora.

Centri za prihvat izbeglica u Srbiji, ipak, nemaju ovako živopisnu istoriju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com