Evropski sud: Nemačka od 2010. do 2016. kršila evropske propise o čistom vazduhu

Evropski sud u Luksemburgu presudio je danas po tužbi koju je Evropska komisija podnela protiv nemačke vlade zbog dugogodišnjeg zanemarivanja problema zagadjenog vazduha u 26 nemačkih regija.

Tužba je prihvaćena u potpunosti, argumenti Nemačke su odbačeni, preneli su nemački mediji.

Iako je u medjuvremenu preduzet niz mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, uključujući zabranu ulaska za dizelaše u najugroženije delove gradova, a kvalitet vazduha je poboljšan i zahvaljujući korona-ograničenjima, očekuje se da odluka suda utiče na aktuelne ekološke mere u Nemačkoj

Evropska unija je 2008. godine utvrdila, a 2010. godine su stupile na snagu dozvoljene granične vrednosti azotdioksida u vazduhu: dozvoljeno je maksimalno prosečno 40 miligrama NO2 na m3 vazduha, a u jednom satu vrednost ne sme da predje 200 miligrama azot-dioksida na m3 više od 18 puta godišnje.

Evropska komisija je zbog kršenja ovih standarda 2018. godine, sem Nemačke, tužila i Veliku Britaniju i Francusku.

Prema podacima Nemačkog ministarstva za zaštitu životne sredine, na koje se poziva Frankfurter algemajne cajtung, 2016. godine su u 90 nemačkih gradova značajno kršene postavljene granične vrednosti, 2019. godine u  25, a 2020. godine u 6 gradova medju kojima su bili Minhen i Hamburg.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com