FAZ: Zašto je Vučić omiljen?

U opširnoj analizi prilika u Srbiji u trenutku predsedničkih izbora, autor Frankfurter algemajne cajtunga Mihael Martens navodi, po njegovom mišljenju, dva ključna razloga omiljenosti sad već izabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića u biračkom telu: gotovo totalna naklonost medija i ekonomski rezultati.

Prenosimo deo Martensove analize u kojoj se ta dva faktora bliže objašnjavaju:

„Vučićeva omiljenost kod većine Srba u vezi je i sa tim što su mu mediji, uz malo izuzetaka, sasvim naklonjeni. Iskusni menadžeri za javno mnjenje kakav je medijski poslenik Goran Veselinović ili oligarh Željko Mitrović, koji izmedju ostalog vodi popularnu tabloidnu televiziju +TV PINK’, obezbedjuju ‘Vučić iznad svega’ izveštavanje.

Vučić i prozvani biznismeni naravno negiraju da pomenuti i mnogi drugi mediji bez izuzetka pozitivno pišu o Vučiću, i to ne pretežno nego uvek.

Doduše, Vučićeva popularnost ne može se tumačiti samo vazalnim izveštavanjem. Verovatni budući predsednik omiljen je i zbog toga što je nešto postigao i u ekonomiji. Brzo rastući beogradski aerodrom na putu ka poziciji lidera regionalnog tržišta i odnedavno opet povezan direktnom linijom s Njujorkom, jedan je primer za to. Gradjevinski projekat ‘Beograd na vodi’, Vučićev omiljeni projekat, je drugi. Na obali Save i Dunava trebalo bi da nastane nova gradska četvrt, gde su ranije na najboljoj lokaciji decenijama samo rdjale industrijske ruine. U odredjenim beogradskim krugovima šik je da se taj projekat prikazuje kao pretenciozan i smešan, ali mnogi stanovnici glavnog grada, suprotno tome, hvale to što se najzad nešto radi na mestu gde je bilo gradsko ruglo“.

Na samom kraju svoje opširne analize, Martens pominje i slučaj noćnog rušenja objekata u beogradskoj Hercegovačkoj ulici: „Da li će to kazneno delo ikada biti pravno razjašnjeno, biće jedinica mere za nivo prava u Srbiji, a time i za zrelost države za članstvo u EU“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com