Folksvagen ne dolazi: Turska ili Bugarska, odluka krajem avgusta

I pored svih političkih rezervi – ljudska prava i pravna sigurnost, nemački mediji tipuju na Tursku. U drugoj polovini avgusta Nadzorni odbor najvećeg evropskog proizvodjača automobila Folksvagena trebalo bi da odluči gde će se graditi nova fabrika te kompanije, u Turskoj ili Bugarskoj.

Fabrika će proizvoditi više marki i očekuje se da će joj kapacitet biti 300.000 automobila godišnje.

Prema navodima Handelsblata, nivo pravne sigurnosti svakako je viši u članici EU Bugarskoj, ali Turska ima tržište od 80 miliona stanovnika i već je veliki kupac automobila marke „passat“, koji bi u novoj fabrici takodje trebalo da se proizvode, pošto će Folksvagenov pogon u nemačkom Emdenu biti kompletno preorijentisan na električne automobile.

Folksvagen će navodno sledeće nedelje iskoristiti da analizira političke okolnosti i od turskih vlasti dobije garanciju za isti nivo pravne sigurnosti kakav bi imao u Bugarskoj.

Za izmeštanje proizvodnje iz Nemačke svakako su glavni motiv troškovi. Proizvodnjom u Turskoj ili Bugarskoj, piše Handelsblat, Folksvagen bi značajno uravnotežio visoke proizvodne troškove u Nemačkoj.

Pozivajući se na izvore u samoj kompaniji Folksvagen, Handelsblat prenosi da bi troškovne prednosti Turske iznosile više stotina miliona evra!

Ističe se da je Turska, pored političkih sukoba s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, veliki i perspektivan spoljno-trgovinski partner Nemačke. I veoma značajan igrač u evropskoj i svetskoj automobilskoj industriji.

Za fabriku čiji kapacitet bi trebalo da bude 300.000 automobila konkurisalo je 10 lokacija u četiri istočno-evropske zemlje i Turskoj. Medju njima je bila i Srbija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com