Gardijan: 200 godina od rodjenja Marks je revolucionarniji nego ikad

Povodom 200 godina od rodjenja Karla Marksa, prenećemo nekoliko tekstova objavljenih tim povodom na Zapadu i Istoku.

Pisac Stjuart Džefriz za londonski Gardijan je napisao tekst u kome se Marks prikazuje revolucionarnijim nego ikad:

„Jednog dana sam stajao na grobu Karla Marksa na Hajgejt groblju severnog Londona razmišljajući da li bilo šta ima da nam kaže danas, 200 godina od svog rodjenja 5. maja 1818. godine. ‘Proleteri svih zemalja, ujedinite se’, čita se sa nadgrobne ploče. Ali oni se nisu ujedinili – solidarnost eksploatisanih, za koju je Marks smatrao da je neophodna da bi se učinio kraj kapitalizmu, jedva da postoji.

‘Ono što buržoazija proizvodi, iznad svega, to su njeni vlastiti grobari’, pisali su on i Fridrih Engels pre 170 godina u Komunističkom manifestu.

„Njegov pad i pobeda proletarijata su podjednako neizbežni“. Ne baš, kapitalizam je danas bez granica. U neke vrste istorijskoj ironiji, koju je filozof Hegel nazivao lukavstvo razuma, kapitalizam je kooptirao svoje grobare kako bi da održavali u životu. Kina, najveće socijalističko društvo u svetu (iako samo prividno), snabdeva kapitalistička preduzeća jeftinom radnom snagom, što pogadja ostale radnike širom sveta.
Dakle, da li Marks gotov? Nikako.Za mene, ono zbog čega Marksa vredi čitati danas nisu njegove preoptimistične prognoze nego njegove još rezonantne dijagnoze.“ Umesto starih potreba, pisali su oni, koje su zadovoljavane proizvodnjom jedne zemlje, mi nalazimo nove potrebe čije zadovoljenje zahteva proizvode raznih država i klima“.Eto zato kineski radnici prave proizvode za koje mi nismo ni pretpostavljali da će postojati a kamoli da ćemo za njima žudeti i da će nas oni pretvoriti u politički mirne, granične sociopatske narcise.Tačno-ja govorim o iPhone.

Nalazim da je teško čitati prve stranice Političkog manifesta, a da se ne pomisli da živim u svetu koji su opisali on i Engels.“ Stalno revolucionisanje proizvodnje, neprekidna pretumbacija svih društvenih odnosa, večna nesigurnost i uznemirenost razlikuju burzoasku epohu od svih ranijih.Mi naseljavamo baš takav svet samo mnogo intenzivnijem vidu nego što su Marks i Engels smeli i da zamisle.

Za mene, te reči ne samo da sadrže način kako Uber i Delivero i drugi virtuozi ekonomije bagatelišu vrednosti i standarde kako bi napravili brz dolar, nego i kako se planeta neumorno uništava u korist akcionara koji izbegavaju poreze.

Profesor Dejvid Harvi, koga smatraju marksistom,rekao je nedavno da je Sao Paolo -grad čija je ekonomska baza industrija automobila koja proizvodi kola koja troše sate vremena u saobraćajnim zastojima, zagadjuju ulice, i otudjuju industrijske radnike jedne od drugih – snažan simbol toga koliko je trzisna ekonomija neprijateljska prema realnim potrebama realnih ljudi.

Marks nije predvideo pojavu Fejsbuka, ali je suštinu biznis- modela Marka Zakerberga razumeo bolje od američkih senatora koji su prošlog meseca učestvovali u njegovom kongresnom saslušanju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com