Goranko Fižulić: Devet pitanja o Agrokoru

Posle skandala s angažovanjem savetnika u Agrokoru, Goranko Fižulić kolumnista portala telegram.hr tvrdi da je, i posle ostavke Vladinog poverenika Ante Ramljaka, ostalo 9 pitanja na koja neko mora odgovoriti:

„Bez obzira na očekivani rasplet jedne pogrešno započete i odigrane farse ova pitanja zaslužuju odgovore. Jer, Hrvatska i dalje nema odgovarajući zakonski okvir za stečajne postupke i predstečajne nagodbe, a slom Agrokora bio je jedinstvena prilika za resetovanje cijelog gospodarskog i društvenog modela. Na kraju, sve se pretvorilo u još jedan pokušaj očuvanja čelnu kapitalizma.

PRVO: Thomas A. Wagner, suosnivač američkog vulture fonda Knighthead Capital Management (KHCM) dao je u lipnju 2017. godine, nakon zaključenja Ugovora o najstarijem zajmu, intervju Večernjem listu. U njemu je izmedju ostalog izjavio kako su svoju odluku o ulaganju u obveznice Agrokora temeljili na „mnogobrojnim susretima s gospodinom Ramljakom i njegovim timom“ te da su se „susreli i sa ključnim članovima Vlade, što je dodatno osnažilo njihov pozitivan stav o Hrvatskoj u kojoj se strogo poštuje vladavina prava“. Budući da vi niječete da je takvih susreta bilo prije 10. travnja 2017. godine, znači u vrijeme kada je KHCM kupovao obveznice, molim da javnost napokon sazna da li je Thomas A. Wagner jednostavno izmislio susrete kako bi se napravio važan.
DRUGO: Prema zapisniku s prve sjednice Privremenog vjerovničkog vijeća održane 13. travnja 2017. godine, Tin Dolički, odvjetnik iz Zagreba, predočio je ovlaštenje KHCM-a, te je imenovan za člana Vijeća kao predstavnik skupine vjerovnika „Imatelji obveznica“. Druga sjednica održana je 1. lipnja 2017. godine i na njoj KHCM predstavlja Romain Lanier, kao ovlašteni zastupnik društva PJT Partnera iz Londona, koje je imenovani punomoćnik KHCM-a. Tin Dolački bio je nazočan kao „pravni savjetnik Agrokora“. Kada je i zašto je predstavnik jednog vjerovnika, izabran za pravnog savjetnika dužnika?

TREĆE: Na drugoj sjednici Privremenog vjerovničkog vijeća Gys Reuver iz savjetničke tvrtke Houilihan Lokej, održao je prezentaciju „Razmatranje osnovnih uvjeta financiranja“. Nakon prezentacije, Pavo Mišković, predstavnik Zagrebačke banke, postavio je pitanje, zbog čega su Agrokoru potrebni novci predvidjeni u prijedlogu financiranja po roll-up modelu? Sergej Volk, predstavnik Sberbanke, primijetio je „da se iznosi koji se navode kao potrebni stalno mijenjaju i da nije jasno koje su potrebe kompanije“. Posebno je naglasio da je „iznos od 530 milijuna evra, koji se sada navodi…dvostruko viši od iznosa koji je spomenut prošli tjedan“. Na kraju je rekao da roll- up nije dozvoljen zakonom, te da se štetan za dobavljače i kompaniju. Zbog čega je iznos Ugovora o najstarijem kreditu (roll-up) napuhan na nevjerojatnih 530 milijuna evra kada taj iznos nije bio potreban za redovno poslovanje te do danas nije iskorišćen u cjelosti, a čak trećina iznosa iskorišćena je za plaćanje ‘starih’ obaveza?”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com