Granični problemi sa BiH: Granica posred hidroelektrana!?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik saopstili su da bi nerešeni granični problemi izmedju Srbije i BiH, posledica raspada SFRJ, mogli biti rešeni do kraja godine.

Granični spor izmedju Bosne i Hercegovine i Srbije ne tiče se toliko protezanja same granice, koliko načina funkcionisanja vitalnih sistema izgradjenih u vreme kad granica nije postojala.

Reč je o hidroelektranama „Bajina Bašta“ i „Zvornik“ i pruzi Beograd-Bar koji delimično prelaze na teritoriju BiH.

Tokom dosadašnjih pregovora Srbija je predlagala da se u oblasti dve elektrane granica utvrdi tako da ne preseca te vitalne sisteme ili da se istovremeno sa potpisivanjem ugovora o granici aneksima reguliše da oni nezavisno od protezanja granice mogu nesmetano da funkcionišu.

Bosansko-hercegovačka strana, medjutim, predlaže da se granica prvo utvrdi kakva je bila u trenutku priznavanja BiH kao samostalne države, a da se kasnije otvore pitanja ovih vitalnih sistema. Srbija smatra da bi takvo odlaganje bilo rizićno za neometano funkcionisanje pomenutih vitalnih sistema.

Granični problemi izmedju Srbije i BiH postoje i na teritoriji opština Priboj i Rudo. Taj problem otežava život gradjanima ovih opština: tako stanovnici većeg dela opštine Priboj moraju da prodju preko teritorije BiH da bi došli do svog opštinskog centra. Isto je i sa stanovnicima dela opštine Rudo: da bi došli do svog opštinskog centra, moraju da prodju preko teritorije Srbije.

Predsednik Srbije je obećao da će Srbija u najavljenim pregovorima o granici biti „konstruktivna i kompromisna“ u meri koja ne šteti ni jednom ni drugom narodu i državi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com