Hiljade severnokorejskih „robova“ radi u Kataru

Hiljade radnika migranata iz Severne Koreje radi na gradilištima u Kataru gotovo bez plate, piše britanski list Gardijan.

Kako tvrdi Gardijan, radnici iz Severne Koreje rade na četiri gradilišta u prostranoj građevinskoj zoni koja će na kraju postati grad Lusail Siti, gde će biti odigrano finale fudbalskog Svetskog prvenstva 2022. godine. Severnokorejci rade od ranog jutra i na gradilištima ostaju mnogo duže nego njihove kolege iz drugih zemalja.

„Severnokorejski radnici se u Kataru zloupotrebljavaju, rade previše i uskraćuju im se primanja. Postoji mnogo indicija da Severna Koreja sponzoriše prisilni rad, moderni oblik ropstva“, rekao je za Gardijan Ejdan Mekvejd, direktor nevladine organizacije „Anti-Slavery International“ sa sedištom u SAD.

Prema svedočenju neimenovanih radnika, oni dobijaju 10 odsto od plate, a ostatak odlazi Severnoj Koreji.

Kim Jo Il, bivši oficir Severne Koreje koji je pobegao iz te zemlje 2005. godine, kaže da Vlada u Pjongjangu obično radnicima uzima 70 odsto plate, oko 20 odsto se troši na hranu i smeštaj, a samo 10 odsto na kraju ostaje radnicima.

Gardijanovi izvori u Kataru procenjuju da oko 3.000 radnika iz Severne Koreje radi na projektima širom Emirata. A, prema tvrdnjama prebega, oko 65.000 Severnokorejskih radnika radi u svetu, uglavnom u Kini, Rusiji, Mongoliji i Bliskom Istoku.

Portparol Ministarstva rada i socijalnog staranja Katara je izjavio: „Ozbiljno shvatamo prava radnika. Trenutno u Kataru radi 2.800 registrovanih radnika iz Severne Koreje i od njih nismo dobili nikakve pritužbe. Mi smo odlučni u nameri da stalno poboljšavamo uslove svih radnika koji rade u našoj zemlji“.

Zapadni mediji već duže vreme optužuju katarske vlasti da sistematski krše prava radnika migranata koji rade na izgradnji infrastrukture za fudbalsko Svetsko prevenstvo, koje će se 2022. godine održati u toj zemlji.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com