Hoće li država da kupi umetnička dela u vlasništvu Jugoeksporta

Prema Zakonu o kulturnim dobrima, ustanove zaštite kulturnih dobara imaju pravo njihove preče kupovine.

Ministarka kulture u Vladi Srbije Maja Gojković danas je praktično obustavila prodaju 148 pokretnih umetničkih dela u vlasništvu stečajnog dužnika firme Yes Yugoexport Sistem, Yes korporacija, ali nije precizirano da li je to učinjeno u nameri da ta dela otkupi nadležna ustanova zaštite.

Prema saopštenju Ministarstva kulture, kao ustanova zaštite u ovom slučaju je identifikovan Muzej grada Beograda, na osnovu čijeg rešenja od 12. maja je stečajnom dužniku Yes Yugoexport „zabranjeno da njima raspolaže u cilju prodaje, poklona ili upotrebe u komercijalne svrhe“.

Zakonom o kulturnim dobrima je predvidjeno da „sopstvenik odnosno pravno lice, koje koristi i upravlja kulturnim dobrom ima pravo…na pravičnu naknadu u slučaju zabrane korišćenja ili ograničenja korišćenja kulturnog dobra“.

Jula 2018. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je objavio da se „nosimo mišlju da sve što je srpska vrednost u umetnosti kupujemo po svetu“ i obećao da će „o tome gradjane obavestiti uskoro“.

Dosad se ne zna sudbina još jedne umetničke zbirke naime one koja se nalazila u   diplomatsko-konzularnim predstavništvima bivše SFRJ, a koju je 90 -tih godina popisao kustos Nikola Kusovac. Kusovac je tvrdio da se uglavnom radilo o srpskim autorima, a skoro 30 godina posle njegovog popisa je ustanovljeno da je 50 umetničkih dela ukradeno. Potraga je trebalo da bude prepuštena Interpolu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com