Hoće li se kupcu isplatiti Krašova akcija od 950 kuna?

U ovom stanju u kome se Kraš sada nalazi – ne, odgovara na pitanje iz našeg naslova poznati hrvatski ekonomski analitičar Damir Novotni.

„Neću da kažem da je KRAŠ neprofitabilan, ali nije dovoljno profitabilan”, kaže za Ekonomske Vesti Novotni.

KRAŠ grupa je 2018. godine imala ukupne konsolidovane prihode od 1,08 milijardu kuna i neto dobit od 50,9 miliona kuna.

Novotni kaže da je KRAŠ fundamentalno dobra kompanija, ali se pre 20-25 godina odlučio za model radničkog deoničarstva.

„Sve što su zaradili potrošili su na svoje zarade, na plate. A imaju višak zaposlenih”, tvrdi Novotni.

On tvrdi da se u nekoliko drugih slučajeva već potvrdilo: Kad u kompaniju, posle neke vrste samoupravljanja, dodje stvarni vlasnik, neko ko će više novca hteti da uloži u razvoj tržišta, u razvoj novih proizvoda, profitabilanost raste.

„I sad ako dodje neko kao (Nebojša) Šaranović, ako je on taj, ili braća Pivac, ako su oni ti, to su ljudi koji znaju zaraditi novac, i sigurno je da će KRAŠ posle restrukturiranja i smanjivanja troškova moći zaraditi novac, da bi mogao u budućnosti doneti veću vrednost nego što je sada ima“, tvrdi Damir Novotni.

Pojedinačno najveći akcionar Kraša, Mesna industrija braća Pivac, obnarodovala je nameru objave ponude za preuzimanje preostalih akcija Kraša, što joj je i zakonska obaveza, ali će sada morati da ih plati po ceni koja je tokom poslednje dve nedelje udvostručena ili da se povuče u korist novih igrača. Pivac je prošle godine dokapitalizovao KRAŠ sa 47,5 miliona kuna.

Mesna industrija braća Pivac 2018. godinu je okončala s dobiti od 58,971 milion kuna.

Mesna industrija braća Pivac je objavila da je u postupku postizanja sporazuma s firmom KRAŠ Esop doo, preko koje udele u Krašu stiču zaposleni, o zajedničkoj ponudi o preuzimanju – zajedno već imaju preko 49,18% akcija i preko 50% upravljačkih glasova.

Novotni smatra da „takav jedan savez nikada nigde nije uspeo“.

„Potrebno je restrukturiranja Kraša u smislu smanjivanja broja zaposlenih, povećanja produktivnosti i, naravno, razvoja novih proizvoda. Na žalost, KRAŠ u ovom trenutku nema dovoljno novih proizvoda, on živi na staroj slavi. A mora imati dovoljno kapitala za razvoj novih proizvoda i novih tržišta”, kaže Novotni.

Na kraju 2018. godine, KRAŠ grupa je imala 2.607 zaposlenih, od čega je u matičnoj kompaniji radilo 1.626. S obzirom na starosnu strukturu zaposlenih u matičnoj kompaniji, dogovor o eventualnom smanjivanju broja zaposlenih sa malim akcionarima, koji su to postali pre 20-tak godina, mogao bi da bude komplikovan i skup, ali ne i nedostižan.

Preko 60 godina ima 119 od 1.626 zaposlenih u matičnoj kompaniji, a izmedju 50 i 59 godina njih 532. Srednju školu ima 82% zaposlenih. Prošle godine je prirodnim putem iz kompanije otišlo 88 zaposlenih.

One thought on “Hoće li se kupcu isplatiti Krašova akcija od 950 kuna?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com